De Oostenrijkse hydroloog Günter Blöschl wint de Stockholm Water Prize 2025. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek en werk op het gebied van overstromingsrisicovermindering, waterbeheer, schaalvergroting bij overstromingen en hydrologie van regionale processen.
Günter BlöschlDat is vandaag bekend gemaakt.
Blöschl geldt als een pionier in zijn vakgebied. Zijn uitgebreide database en analyses hebben het wereldwijde begrip van het verminderen van overstromingsrisico's en het beheer van waterbronnen radicaal veranderd en verdiept, laat de organisatie van de prijs weten.
Anette Scheibe Lorentzi, voorzitter van de Stockholm Water Foundation, zegt in een toelichting: "Met zijn baanbrekende onderzoek heeft professor Blöschl bijdragen van onschatbare waarde geleverd aan ons begrip van overstromingsrisicovermindering en duurzaam waterbeheer. In het licht van een veranderend klimaat is deze kennis belangrijker dan ooit.”
Blöschl is als hoogleraar verbonden aan de Technische Universiteit van Wenen. Hij is tevens deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Bologna.
De prijs wordt toegekend door de Stockholm Water Foundation in samenwerking met de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. De prijs zal in augustus door de Zweedse koning Carl XVI Gustaf worden overhandigd tijdens de Wereld Water Week in Stockholm.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.