secundair logo knw 1

Nouran Bahgat heeft de Marcel Mulder Award gewonnen. Ze kreeg de prijs maandag op de eerste dag van de European Water Technology Week uitgereikt door Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht van onderzoekinstituut Wetsus.

Nouran Baghat 180 vkNouran BahgatWetsus reikt de prijs, vernoemd naar Marcel Mulder een van de grondleggers van het instituut, jaarlijks uit aan het beste onderzoek dat wordt uitgevoerd onder auspiciën van het instituut in Leeuwarden.

De Egyptische Bahgat, promovendus verbonden aan TU Delft, doet onderzoek naar winning van fosfaat uit zure afvalwaterstromen die vrijkomen bij de productie van Kaumera, het biopolymeer dat wordt gewonnen uit de slibkorrels die zich vormen bij het Nereda zuiveringsproces. Door toevoeging van ijzer slaat het fosfaat neer en is er zo makkelijk uit te halen.

Daarnaast richt ze zich in haar onderzoek ook op het fosfaat in Kaumera, meer specifiek de beïnvloeding van de eigenschappen van het biopolymeer door te sturen in de fosfaatgehaltes in het slib. Door deze modificatie is het brandwerend polymeer beter af te stemmen op de eisen van de klant.

Voor beide toepassingen zijn patenten gegeven en voor beide is veel interesse van bedrijven die verbonden zijn aan Wetsus, zei Nijpels bij de uitreiking van de award, bestaande uit een cheque van 5.000 euro.

De RvT-voorzitter maakte daarnaast bekend dat er dit jaar onder de vlag van de Marcel Mulder Award een speciale prijs werd toegekend aan Karel Keesman, emeritus professor van de Wageningen University en aan Wetsus verbonden als senior advisor. De wetenschapper nam de prijs ’s middags in ontvangst.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.