Mathilda Buijtendijk wordt programmamanager Klimaatadaptatie en Water Internationaal (KAWI). Ze wordt tevens plaatsvervangend programmadirecteur KAWI bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Mathilda BuijtendijkDe programmadirectie KAWI is recent opgericht. Buijtendijk was kwartiermaker van het nieuwe programma, waarvan ze nu manager wordt. Ze begint op 1 mei.
KAWI is ontstaan uit de behoefte op het ministerie van IenW om klimaatadaptatie en duurzaam waterbeheer wereldwijd naar een hoger niveau te tillen en de kansen daarbij voor Nederland te verzilveren. Om die ambitie vorm te geven moest op het ministerie een bundeling van krachten komen rondom de klimaatthema’s.
De bundeling is gerealiseerd in de vorm van KAWI. Deze programmadirectie moet invulling geven aan de IenW-ambitie ‘om internationaal en nationaal te verbinden en acties voor een klimaat en waterweerbare samenleving internationaal te versnellen’.
Buijtendijk moet daar invulling aan geven. Ze brengt veel ervaring en kennis mee. Na haar studie Internationaal recht aan de Universiteit Leiden werkte ze bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Sinds haar overstap naar het ministerie van IenW werkt zij in het internationale water- en klimaatadaptatie speelveld. Eerst vanuit het Global Center on Adaptation en later als directeur van de Climate Adaptation Summit 2021.
MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Demissionair watergezant Henk Ovink: 'De urgentie is mega, het móet anders'
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.