Mathilda Buijtendijk wordt programmamanager Klimaatadaptatie en Water Internationaal (KAWI). Ze wordt tevens plaatsvervangend programmadirecteur KAWI bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De programmadirectie KAWI is recent opgericht. Buijtendijk was kwartiermaker van het nieuwe programma, waarvan ze nu manager wordt. Ze begint op 1 mei.
KAWI is ontstaan uit de behoefte op het ministerie van IenW om klimaatadaptatie en duurzaam waterbeheer wereldwijd naar een hoger niveau te tillen en de kansen daarbij voor Nederland te verzilveren. Om die ambitie vorm te geven moest op het ministerie een bundeling van krachten komen rondom de klimaatthema’s.
De bundeling is gerealiseerd in de vorm van KAWI. Deze programmadirectie moet invulling geven aan de IenW-ambitie ‘om internationaal en nationaal te verbinden en acties voor een klimaat en waterweerbare samenleving internationaal te versnellen’.
Buijtendijk moet daar invulling aan geven. Ze brengt veel ervaring en kennis mee. Na haar studie Internationaal recht aan de Universiteit Leiden werkte ze bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Sinds haar overstap naar het ministerie van IenW werkt zij in het internationale water- en klimaatadaptatie speelveld. Eerst vanuit het Global Center on Adaptation en later als directeur van de Climate Adaptation Summit 2021.
MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Demissionair watergezant Henk Ovink: 'De urgentie is mega, het móet anders'
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.