secundair logo knw 1

Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2022. De Publieksprijs ging naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco.

Marijn van Rooij 180 vk Marijn van RooijDe jury roemde de grote bijdrage van Van Rooij aan de oplossing van een belangrijk en maatschappelijk relevant probleem: energieopslag. Van Rooij en een partner richtten het bedrijf Ocean Grazer in 2018 op, als spinoff van de Rijksuniversiteit Groningen. De Ocean Battery, die deel uitmaakt van Ocean Grazer, is een soort waterkrachtcentrale op de zeebodem.

De batterij slaat overtollige duurzame energie uit bijvoorbeeld zonne- of windkracht op als potentiële energie, gebruikmakend van de hoge druk die op de zeebodem heerst. Hiervoor pompt de Ocean Battery water uit een rigide reservoir naar grote flexibele zakken of balgen op de zeebodem, en laat het weer terugstromen als de energie nodig is.

De ingenieursprijs is een initiatief van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI). De prijs werd vandaag voor de achtste keer uitgereikt, in het virtuele bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel.

nikeh booister 180 vk Nikéh BooisterDe publieksprijs ging met een ruime meerderheid van de stemmen naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco. Zij pleit voor een meer toekomstgerichte blik bij het inrichten van Nederland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.