secundair logo knw 1

De Italiaan Carlo Belloni heeft de Marcel Mulder prijs gewonnen. Belloni richt zich met zijn promotieonderzoek op de fosfaatterugwinning door adsorptie met ijzeroxiden.

Carlo Belloni Carlo Belloni De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Wetsus aan een promovendus die zich aan het onderzoeksinstituut in Leeuwarden onderscheidt met een bijzonder onderzoek op het gebied van watertechnologie.

Met de adsorptietechniek weet Belloni de fosfaatconcentratie in oppervlaktewater door adsorptie zo sterk terug te brengen dat algen niet meer kunnen groeien. Daarbij komt dat het gewonnen fosfaat kan worden gebruikt als grondstof voor de kunstmestproductie. Het door Belloni gemanipuleerde adsorptiemiddel heeft als kenmerk dat het heel goed hecht, maar ook het fosfaat in een andere conditie weer loslaat. 

Een Finse onderneming heeft interesse getoond in het vermarkten van de technologie. Belloni: “We deden een voorstel en dat heeft het bedrijf geaccepteerd. Het zal voor de duur van een jaar meedoen, met het vooruitzicht om een nieuw onderzoeksteam op te starten.”

Juryvoorzitter Cees Buisman licht toe: “Carlo Belloni heeft een techniek bedacht die gepatenteerd is en dat een bedrijf wil overnemen. Hij daarmee was de enige van de genomineerden die het zover heeft gebracht. En dat is ook de bedoeling van de Marcel Mulderprijs: als je een doorbraak én een patent hebt, dan heb je wel de meeste punten.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.