secundair logo knw 1

Lisette de Senerpont Domis is aan de Universiteit Twente benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Smart Ecological Monitoring of Aquatic Systems. Ze begint 1 mei.

Lisette de Senerpont Domis 180 vk Lisette de Senerpont DomisDe Senerpont Domis (1973) is aquatisch ecoloog bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Ze studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht, haalde een master in mariene biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Na diverse onderzoeksbanen werd zij in 2011 hoofd van het Aquatisch Kenniscentrum Wageningen (AKWA). AKWA vertaalt waardevolle fundamentele wetenschappelijke kennis naar oplossingen voor watervraagstukken in de praktijk.

Haar benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit Twente biedt haar nog meer mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen, zo zegt ze zelf. In een interview met H2O vorig jaar waarschuwde ze voor de slechte waterkwaliteit in Nederland. Ze zei onder meer: "Het is een kwestie van tijd voordat er een Urgenda-achtige beweging voor het water ontstaat."

De nadruk van de leerstoel in Twente ligt op slimme ecologische monitoring van interacties en processen in aquatische ecosystemen, schrijft de universiteit. “Slimme ecologische monitoring varieert van de inzet van draadloze sensornetwerken, geautomatiseerde videotracking, op afstand gedetecteerde gegevens via drones en satellieten, tot de inzet van burgerwetenschappers als sensoren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.