Joris Baecke is de nieuwe portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland. Hij start op 15 augustus in deze functie.
Baecke is de opvolger van Tineke de Vries, die sinds april een andere positie heeft binnen de ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders. Hij heeft de nodige bestuurlijke ervaring. De Zeeuwse akkerbouwer is bij LTO Nederland nu nog de portefeuillehouder Gezonde Planten. Ook is hij vicevoorzitter van ZLTO, de vereniging in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland.
Als portefeuillehouder Bodem & Water zal Baecke zich bezighouden met de bodem, de waterkwaliteit en -kwantiteit en het mest- en mineralenbeleid. Belangrijk hierbij zijn het Nationaal Programma Landbouwbodems, het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en op Europees niveau de Nitraatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Bodemstrategie.
Op het gebied van waterkwaliteit- en kwantiteit gaat het om onderwerpen als droogte, verzilting en wateroverlast. Baecke zoekt vanuit zijn portefeuille ook de verbinding met verwante thema’s als klimaat, natuur en stikstof.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.