Janette Bessembinder gaat aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het lectoraat Klimaatgeletterheid opzetten. Het lectoraat is een initiatief van het meteorologisch instituut KNMI en de Amsterdamse hogeschool.
Janette BessembinderBessembinder is sinds 2005 werkzaam bij het KNMI en heeft zich als beleidsadviseur beziggehouden met communicatie met professionals. “Ik weet hoe belangrijk en ook hoe uitdagend, het is om goed met elkaar te communiceren”, zegt Bessembinder op de site van het KNMI.
Het doel van het lectoraat is interdisciplinair onderzoek en onderwijs rond het thema klimaatgeletterdheid, aldus de verklaring van het KNMI. Het lectoraat wil data over klimaat toegankelijk, overzichtelijk en op maat maken voor professionals.
“Verdere klimaatverandering tegengaan en ons hieraan aanpassen is en blijft een uitdaging. Maar met de kennis en expertise die we nu bijeen brengen, kunnen we samen met professionals de klimaattransitie versnellen”, aldus Bessembinder.
Daarnaast zijn beleidsmakers en het brede publiek als doelgroep gedefinieerd. Bessembinder: “Het is belangrijk het verhaal dicht bij de mensen te brengen en ze een handelingsperspectief te bieden. Maar de vraag is hoe je dat als professional het beste kunt doen.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.