Ilias Admi (14) uit Amsterdam-Zuidoost is de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Ilias toonde zich in een slotdebat volgens een jury de beste kandidaat voor de functie van jeugdbestuurder.
Ilias AdmiHet debat had plaats op het hoofdkantoor van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De zes kandidaten konden zich middels een pitch presenteren. Dat ging Ilias het beste af, aldus de jury onder voorzitterschap van dagelijks bestuurder Peter Smit. “Ilias laat zien dat hij in staat is om thema's van het waterschap zoals sterke dijken, voldoende water en klimaatadaptatie bij zowel jongeren als volwassen weet te activeren en onder de aandacht te brengen.”
Ilias heeft al bestuurlijke ervaring, hij was eerder onder andere kinderburgemeester van Amsterdam. De nieuwe jeugdbestuurder wil jongeren bewust maken van de taken van het waterschap. Ilias: “Heel veel jongeren weten niet wat de impact is als er een dijk doorbreekt. Dan stroomt een groot gedeelte van Nederland onder water. Ik vind het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Ik denk dat via entertainment we dit voor elkaar kunnen krijgen, daarom wil ik graag een film gaan maken die jongeren inspireert rondom het thema water.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.