secundair logo knw 1

Oud-directeur Hugo Gastkemper van RIONED is koninklijk onderscheiden voor zijn bijzondere verdienste voor het (inter)nationale waterbeheer.

Hugo Gastekmeper geridderd Hugo Gastkemper geridderd Loco-burgemeester Martina Huijsmans van de gemeente Delft reikte donderdag de onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) uit.

Gastkemper werkte van 1999 tot februari 2022 als directeur bij Stichting RIONED, de Nederlandse koepel voor stedelijk waterbeheer. De riolering meer zichtbaar maken, was de nadrukkelijke opdracht die Gastkemper kreeg toen hij aantrad als directeur. Hij is daar goed in geslaagd. Tijdens zijn werk leverde Gastkemper ‘een grote bijdrage aan de professionalisering van het vakgebied, de positie van dat vakgebied en de organisatie Stichting RIONED’, schrijft de koepelorganisatie in een toelichting.

Door de riolering maatschappelijk zichtbaar te maken en deze letterlijk boven de grond te halen verbond Gastkemper deze verschillende werelden met elkaar, aldus de stichting. “Hieruit is ook het kennisprogramma Urban Drainage opgezet waarmee het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van stedelijk water voor Nederland is behouden en een impuls heeft gekregen.”

Dankzij het programma heeft de TU Delft haar vooraanstaande internationale positie op het vakgebied stedelijk waterbeheer de afgelopen jaren kunnen uitbouwen, schrijft de stichting. “En daarmee een grotere bijdrage kunnen leveren aan het internationale wetenschappelijke onderzoek.”

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: 'Ook ónder de grond is de ruimte schaars’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!