Oud-directeur Hugo Gastkemper van RIONED is koninklijk onderscheiden voor zijn bijzondere verdienste voor het (inter)nationale waterbeheer.

Hugo Gastekmeper geridderd Hugo Gastkemper geridderd Loco-burgemeester Martina Huijsmans van de gemeente Delft reikte donderdag de onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) uit.

Gastkemper werkte van 1999 tot februari 2022 als directeur bij Stichting RIONED, de Nederlandse koepel voor stedelijk waterbeheer. De riolering meer zichtbaar maken, was de nadrukkelijke opdracht die Gastkemper kreeg toen hij aantrad als directeur. Hij is daar goed in geslaagd. Tijdens zijn werk leverde Gastkemper ‘een grote bijdrage aan de professionalisering van het vakgebied, de positie van dat vakgebied en de organisatie Stichting RIONED’, schrijft de koepelorganisatie in een toelichting.

Door de riolering maatschappelijk zichtbaar te maken en deze letterlijk boven de grond te halen verbond Gastkemper deze verschillende werelden met elkaar, aldus de stichting. “Hieruit is ook het kennisprogramma Urban Drainage opgezet waarmee het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van stedelijk water voor Nederland is behouden en een impuls heeft gekregen.”

Dankzij het programma heeft de TU Delft haar vooraanstaande internationale positie op het vakgebied stedelijk waterbeheer de afgelopen jaren kunnen uitbouwen, schrijft de stichting. “En daarmee een grotere bijdrage kunnen leveren aan het internationale wetenschappelijke onderzoek.”

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: 'Ook ónder de grond is de ruimte schaars’

Laatste reacties op onze artikelen

Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!