secundair logo knw 1

Heike Schmitt is benoemd tot hoogleraar 'Antibioticaresistentie in de watercyclus' binnen de afdeling Biotechnologie van de TU Delft. Schmitt is senior adviseur bij wetenschappelijk onderzoeksinstituut Wetsus en senior onderzoeker bij het RIVM. 

Heike schmitt 180 vk Heike SchmittSchmitt studeerde scheikunde in Hamburg, Bremen en Leipzig en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de milieueffecten van antibiotica voor dieren. Ze is ook opgeleid als milieutoxicoloog.

Schmitt werkt sinds 2016 bij het Centrum voor Zoönosen en Milieumicrobiologie van het RIVM en is gespecialiseerd in antimicrobiële resistentie. Daarnaast is zij wetenschappelijk adviseur van Wetsus.

Het fundamentele onderzoek dat zij in haar parttime functie bij de TU Delft gaat uitvoeren, bouwt voort op het beleidsadvies en internationale werk dat zij sinds 2016 bij het RIVM heeft verricht, en haar onderzoek bij Wetsus. 

Het onderzoek richt zich op antimicrobiële resistentie in menselijk en dierlijk afvalwater. Het afvalwater zal ook worden gemonitord om een beeld te krijgen van de resistentie in de hele bevolking. Bij het onderzoek zal ook worden gekeken naar fundamentele microbiologische processen in afvalwater en hoe deze leiden tot de verspreiding van resistentie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.