Ed Nijpels gaat als kwartiermaker helpen om voor Bonaire een klimaattafel op te zetten. Hij is daartoe gevraagd door het kabinet.
Het bestuurscollege van Bonaire wil een platform ontwikkelen waar alle relevante kennis en beleid gericht op adaptatie en mitigatie bijeen wordt gebracht. Dat platform moet als basis dienen voor beleidskeuzes die moeten worden gemaakt om het Caribische eiland weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat.
Nijpels heeft als voormalig voorzitter van het Energieakkoord en Voortgangsoverleg Klimaatakkoord ruime ervaring opgedaan met het opzetten van een klimaatplatform, aldus het kabinet. Hij gaat samen met een lokale projectleider aan de slag op Bonaire.
Het is de bedoeling dat er na 6 maanden een voorstel ligt voor een organisatieplan en strategische agenda. Nijpels gaat ook de mogelijkheden onderzoeken voor een klimaattafel op Saba en Sint-Eustatius.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.