secundair logo knw 1

Voor de verkiezing van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 zijn voor het eerst alleen vrouwen genomineerd. Het zijn Kerusha Lutchmiah, rioolwaterspecialist bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Simone de Rijke, adviseur kunstwerken bij ingenieursbureau Antea Group, en Jacquelien Scherpen, hoogleraar en directeur van het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen.

“Dat het alle drie vrouwen zijn, verrast me niet. Techniek is al heel lang geen mannenwereldje meer”, zegt directeur Miguel Delcour van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) dat de jaarlijkse verkiezing organiseert.

Drie genomineerden Friesoprijs

Ingenieurs die in aanmerking willen komen voor de prijs moeten zich onderscheiden op vier competenties: expertise (analytisch vermogen, conceptueel denken, technisch vernuft) innoverend vermogen (duidelijke visie en onderscheidend werk), ondernemerschap (initiatief, ambitie en durf) en maatschappelijke impact (sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s).

De genomineerde ingenieurs hebben een uiteenlopende achtergrond. Kerusha Lutchmiah is (afval)waterspecialist en als projectmanager werkzaam bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. “Ik heb een passie voor het bereiken van welomschreven, duurzame doelen; het faciliteren, coachen en verbinden van mensen, stakeholders en organisaties via verbeterde communicatie”, aldus haar profiel op Linkedin.

Simone de Rijke is als adviseur kunstwerken werkzaam bij het ingenieursbureau Antea Group en is grondlegger van meerdere innovatieprojecten binnen het bedrijf. “Ik programmeer zelf maar ben ook projectleider van verschillende automatiseringsprojecten binnen de bouwkunde voor infrastructuur”, staat in haar Linkedin-profiel.

Jacquelien Scherpen is een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van de meet- en regeltechniek. Ze is directeur van het Groningen Engineering Center en was van 2013 tot 2019 wetenschappelijk directeur van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG). Toepassingen van haar onderzoek richten zich onder meer op robotarmen, samenwerkende machines die dijken inspecteren of slimme energienetwerken.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De winnaar wordt woensdag 15 maart bekendgemaakt op de Dag van de Ingenieur. Behalve een juryprijs wordt er ook een publieksprijs toegekend. Vanaf dinsdag 14 februari staan de portretten van de drie finalisten op www.kivi.nl/dagvandeingenieur en begint de publieksstemming.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.