secundair logo knw 1

Voor de verkiezing van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 zijn voor het eerst alleen vrouwen genomineerd. Het zijn Kerusha Lutchmiah, rioolwaterspecialist bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Simone de Rijke, adviseur kunstwerken bij ingenieursbureau Antea Group, en Jacquelien Scherpen, hoogleraar en directeur van het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen.

“Dat het alle drie vrouwen zijn, verrast me niet. Techniek is al heel lang geen mannenwereldje meer”, zegt directeur Miguel Delcour van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) dat de jaarlijkse verkiezing organiseert.

Drie genomineerden Friesoprijs

Ingenieurs die in aanmerking willen komen voor de prijs moeten zich onderscheiden op vier competenties: expertise (analytisch vermogen, conceptueel denken, technisch vernuft) innoverend vermogen (duidelijke visie en onderscheidend werk), ondernemerschap (initiatief, ambitie en durf) en maatschappelijke impact (sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s).

De genomineerde ingenieurs hebben een uiteenlopende achtergrond. Kerusha Lutchmiah is (afval)waterspecialist en als projectmanager werkzaam bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. “Ik heb een passie voor het bereiken van welomschreven, duurzame doelen; het faciliteren, coachen en verbinden van mensen, stakeholders en organisaties via verbeterde communicatie”, aldus haar profiel op Linkedin.

Simone de Rijke is als adviseur kunstwerken werkzaam bij het ingenieursbureau Antea Group en is grondlegger van meerdere innovatieprojecten binnen het bedrijf. “Ik programmeer zelf maar ben ook projectleider van verschillende automatiseringsprojecten binnen de bouwkunde voor infrastructuur”, staat in haar Linkedin-profiel.

Jacquelien Scherpen is een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van de meet- en regeltechniek. Ze is directeur van het Groningen Engineering Center en was van 2013 tot 2019 wetenschappelijk directeur van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG). Toepassingen van haar onderzoek richten zich onder meer op robotarmen, samenwerkende machines die dijken inspecteren of slimme energienetwerken.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De winnaar wordt woensdag 15 maart bekendgemaakt op de Dag van de Ingenieur. Behalve een juryprijs wordt er ook een publieksprijs toegekend. Vanaf dinsdag 14 februari staan de portretten van de drie finalisten op www.kivi.nl/dagvandeingenieur en begint de publieksstemming.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.