Voor de verkiezing van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 zijn voor het eerst alleen vrouwen genomineerd. Het zijn Kerusha Lutchmiah, rioolwaterspecialist bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Simone de Rijke, adviseur kunstwerken bij ingenieursbureau Antea Group, en Jacquelien Scherpen, hoogleraar en directeur van het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen.

“Dat het alle drie vrouwen zijn, verrast me niet. Techniek is al heel lang geen mannenwereldje meer”, zegt directeur Miguel Delcour van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) dat de jaarlijkse verkiezing organiseert.

Drie genomineerden Friesoprijs

Ingenieurs die in aanmerking willen komen voor de prijs moeten zich onderscheiden op vier competenties: expertise (analytisch vermogen, conceptueel denken, technisch vernuft) innoverend vermogen (duidelijke visie en onderscheidend werk), ondernemerschap (initiatief, ambitie en durf) en maatschappelijke impact (sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s).

De genomineerde ingenieurs hebben een uiteenlopende achtergrond. Kerusha Lutchmiah is (afval)waterspecialist en als projectmanager werkzaam bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. “Ik heb een passie voor het bereiken van welomschreven, duurzame doelen; het faciliteren, coachen en verbinden van mensen, stakeholders en organisaties via verbeterde communicatie”, aldus haar profiel op Linkedin.

Simone de Rijke is als adviseur kunstwerken werkzaam bij het ingenieursbureau Antea Group en is grondlegger van meerdere innovatieprojecten binnen het bedrijf. “Ik programmeer zelf maar ben ook projectleider van verschillende automatiseringsprojecten binnen de bouwkunde voor infrastructuur”, staat in haar Linkedin-profiel.

Jacquelien Scherpen is een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van de meet- en regeltechniek. Ze is directeur van het Groningen Engineering Center en was van 2013 tot 2019 wetenschappelijk directeur van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG). Toepassingen van haar onderzoek richten zich onder meer op robotarmen, samenwerkende machines die dijken inspecteren of slimme energienetwerken.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De winnaar wordt woensdag 15 maart bekendgemaakt op de Dag van de Ingenieur. Behalve een juryprijs wordt er ook een publieksprijs toegekend. Vanaf dinsdag 14 februari staan de portretten van de drie finalisten op www.kivi.nl/dagvandeingenieur en begint de publieksstemming.

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!