Caroline Bäcker is aan de slag gegaan als nieuwe directeur en voorzitter van het Netherlands Water Partnership. De organisatie heeft per 1 januari een nieuwe bestuursstructuur.
Caroline BäckerBäcker heeft haar hele carrière in de internationale samenwerking gewerkt, waarvan het grootste deel in de watersector. Zo was ze lange tijd werkzaam voor Arcadis en adviesbureau Mott MacDonald. Als NWP-directeur volgt ze Henk Nieboer op die het afgelopen jaar als interim-directeur werkzaam was voor de netwerkorganisatie.
NWP heeft per 1 januari 2023 de leiding en operationele verantwoordelijkheid bij de directeur en voorzitter belegd. De Raad van Toezicht blijft de organisatie monitoren.
Binnenkort wordt er een Raad van Advies opgericht die bestaat uit vertegenwoordigers van de Nederlandse watersector met nationale en internationale ambities en bevoegdheden. Met deze nieuwe structuur wil de organisatie haar leden alsook ‘de institutionele omgeving in binnen- en buitenland’ beter kunnen bedienen.
NWP heeft voorts intrek genomen in een nieuw kantoor aan de Koningskade 40 in Den Haag. Dinsdag 14 februari wordt het kantoor officieel in gebruik genomen met een feestelijke bijeenkomst.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.