secundair logo knw 1

Annabelle M. Rayson uit Canada heeft de 2022 Stockholm Junior Water Prize gewonnen. Rayson kreeg de onderscheiding voor haar onderzoek naar de bestrijding van schadelijke algengroei.

Annabelle Rayson 180 vk Annabelle RaysonDe jury omschreef Rayson als ‘toegewijd, gepassioneerd en creatief’ en stelde vast dat haar winnende inzending ‘een potentiële oplossing biedt voor een wereldwijd probleem’.

Rayson zette zich aan het onderzoek omdat haar vader, een commerciële visser, in bepaalde gebieden niet meer kon vissen door schadelijke algenbloei. Ze leerde het concept van biomanipulatie, en welke soort zoöplankton het beste was om algengroei te bestrijden en te voorkomen.

Rayson kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Wereld Water Week in Stockholm door de Zweedse kroonprinses Victoria. De Stockholm Junior Water Prize, die sinds 1997 jaarlijks wordt georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI) met Founding Partner Xylem, is een internationale wedstrijd waarbij studenten tussen de 15 en 20 jaar oplossingen presenteren voor grote waterproblemen.

Deze keer kregen Laura Nedel Drebes en Camily Pereira dos Santos uit Brazilië het ‘Diploma of Excellence’ voor de ontwikkeling van duurzaam en betaalbaar maandverband van industriële bijproducten. De publieksprijs ging naar Mishal Faraz uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.