secundair logo knw 1

Annabelle M. Rayson uit Canada heeft de 2022 Stockholm Junior Water Prize gewonnen. Rayson kreeg de onderscheiding voor haar onderzoek naar de bestrijding van schadelijke algengroei.

Annabelle Rayson 180 vk Annabelle RaysonDe jury omschreef Rayson als ‘toegewijd, gepassioneerd en creatief’ en stelde vast dat haar winnende inzending ‘een potentiële oplossing biedt voor een wereldwijd probleem’.

Rayson zette zich aan het onderzoek omdat haar vader, een commerciële visser, in bepaalde gebieden niet meer kon vissen door schadelijke algenbloei. Ze leerde het concept van biomanipulatie, en welke soort zoöplankton het beste was om algengroei te bestrijden en te voorkomen.

Rayson kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Wereld Water Week in Stockholm door de Zweedse kroonprinses Victoria. De Stockholm Junior Water Prize, die sinds 1997 jaarlijks wordt georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI) met Founding Partner Xylem, is een internationale wedstrijd waarbij studenten tussen de 15 en 20 jaar oplossingen presenteren voor grote waterproblemen.

Deze keer kregen Laura Nedel Drebes en Camily Pereira dos Santos uit Brazilië het ‘Diploma of Excellence’ voor de ontwikkeling van duurzaam en betaalbaar maandverband van industriële bijproducten. De publieksprijs ging naar Mishal Faraz uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.