secundair logo knw 1

Bas Buchner, directeur van het maritieme onderzoeksinstituut MARIN, is verkozen tot TU Delft Alumnus van het Jaar. De universiteit eert Buchner voor zijn werk bij Marin en zijn inzet voor innovatie. Na 14 jaar aan het hoofd van MARIN te hebben gestaan, geeft Buchner eind van dit jaar het stokje over aan een nieuw directeurenteam.

Bas Buchner 180 vk Bas BuchnerTU Delft reikt sinds 2011 samen met het Universiteitsfonds Delft de ‘Alumnus van het Jaar’-prijs uit aan alumni die hun sporen hebben verdiend in de wereld van innovatie en onderzoek. De winnaars krijgen een plaquette op de Alumni Walk of Fame in het Mekelpark op de campus van TU Delft. Buchner krijgt de prijs uitgereikt op 15 april tijdens het symposium Navigating the Future: AI and Data for Safer, Smarter Shipping ter ere van de Alumnus van het Jaar.

Buchner is zijn leven lang verbonden aan TU Delft. Hij studeerde er Maritieme Techniek. Na zijn afstuderen trad hij in 1991 als projectmanager in dienst bij Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN); in 2000 werd hij hoofd van de afdeling Offshore en sinds 2011 is hij algemeen directeur van het instituut.

MARIN vervult een brugfunctie tussen het universitair onderzoek en onderwijs en de praktijk, de industrie en de overheid, aldus de toelichting op de verkiezing. Dat vertaalt zich in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s en gezamenlijk gebruik van (grootschalige) onderzoeksfaciliteiten.

Buchner is daarnaast voorzitter van de Innovation Council Nederland Maritiem Land en van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Maritiem. Tussen 2003 en 2010 was Buchner Visiting Professor aan de School of Marine Science and Technology van de University of Newcastle upon Tyne.

Buchners missie is die van MARIN, schrijft de universiteit: het schoner, slimmer en veiliger maken van de scheepvaart en het bijdragen aan duurzaam en vrij gebruik van de zee. Dat doet hij onder meer ‘door in te zetten op innovatie’.

Onder Buchners leiding ontwikkelde MARIN zich van een gespecialiseerde dienstverlener met internationale reputatie op het vlak van hydrodynamische en nautisch onderzoek, naar een nog bredere toekomstgerichte kennispartner voor de maritieme sector, overheid en maatschappij, aldus TU Delft.

"Daarbij staan de uitdagingen en transities van deze tijd centraal: zoals de energietransitie op zee, emissievrij varen, veilige scheepvaart en de bescherming van een vrije zee."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie