Annelore Roelofs wordt de nieuwe algemeen directeur van Waternet. Ze volgt Roelof Kruize op die per 1 maart 2022 is gestopt.
Annelore RoelofsRoelofs (1958) vervult de rol op interim basis. Dit hangt samen met de veranderopgave waar Waternet voor staat, zo laat het watercyclusbedrijf weten.
“De opdrachtgevers van Waternet, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam, bezinnen zich op de toekomst. Zij versterken hun bestuurlijke en beleidsmatige samenwerking en onderzoeken de governance (sturing en toezicht van de Waternetorganisatie). Een belangrijk moment voor deze uitvoeringsorganisatie”, zegt Martien den Blanken, voorzitter van het Stichtingsbestuur Waternet.
Roelofs heeft ruime ervaring als manager. Na haar studie rechten was Roelofs eerst werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vervolgens als plaatsvervangend algemeen directeur van de Penitentiaire Inrichtingen Over-Amstel in Amsterdam.
Vervolgens werkte ze achtereenvolgens bij regiopolitie in Flevoland (waarnemend korpschef), het Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (directeur) en Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland (korpschef). Sinds 1 mei 2020 is ze plaatsvervangend hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
MEER INFORMATIE
Roelof Kruize stopt als algemeen directeur van Waternet
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.