secundair logo knw 1

André van der Zande is aangesteld als Ambassadeur Natuurinclusief. Hij gaat een leidende rol spelen in de omslag naar een natuurinclusieve samenleving.

Andre van der Zande 180 vk André van der ZandeVan der Zande is 15 oktober begonnen. Hij wordt voorzitter van het nog op te richten Nationaal Overleg Natuurinclusief. In dit overleg treffen leiders uit verschillende maatschappelijke sectoren elkaar om de transitie te versnellen en verbreden. Als ambassadeur opereert Van der Zande onafhankelijk, waarbij hij wel de voortgang bespreekt met de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal.

Basis voor het nationaal overleg vormt de agenda 1.0 die 10 juni is vastgesteld door de ministerraad. Maatschappelijke, private en publieke partijen moeten acties uit de Agenda 1.0 uitvoeren en daarnaast nieuwe ambities en plannen maken voor de volgende fase. De resultaten krijgen hun weerslag in de Agenda Natuurinclusief 2.0. die in het najaar van 2023 aan de Tweede Kamer moet worden aangeboden.

Doel van de Agenda Natuurinclusief is te zorgen dat in alle delen van de samenleving de natuur wordt versterkt en dat de mogelijkheden van natuur worden benut. “Meer natuur houdt Nederland veiliger bij hoog en laag water, legt extra CO2 vast, maakt steden en dorpen beter toegerust op het veranderende klimaat, vergroot de sociale cohesie en vermindert ziekte(last)”, aldus de Agenda Natuurinclusief.

Van der Zande is voormalig directeur-generaal van het RIVM en voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Momenteel is hij lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, voorzitter van de Stichting Nationale Database Flora en Fauna, lid bestuur Veenweiden Innovatiecentrum en plaatsvervangend voorzitter van de Council van de stichting Nature for Health. Van der Zande studeerde biologie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.