Oeds Kuipers is door Wateropleidingen uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2018/2019. 2.740 cursisten van de opleidingen vonden Kuipers de beste van de 234 docenten. Zijn score bedroeg 4,83 op een schaal van 1 tot 5.
Oeds Kuipers “Oeds is een man van de details”, zei directeur Agnes Maenhout van Wateropleidingen bij de uitreiking van de prijs, die vorig jaar werd gewonnen door Helle van der Roest.
Kuipers heeft oog voor iedereen in de groep en de cursisten waarderen dit zeer, zei Maenhout. "Hij probeert zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij de kennis die een cursist al heeft om die cursist de nieuw te leren stof eigen te laten maken.”
Evenals de andere docenten van Wateropleidingen is Kuipers een vakspecialist uit de praktijk. Hij is directeur bij Kuipers Drinkwater Security en was eerder ruim 20 jaar drinkwateradviseur bij Waterbedrijf Groningen.
Buiten zijn bedrijf deelt Kuipers zijn kennis als docent bij ISSO, het kennisinstituut bouw- en installatietechniek en bij Wateropleidingen, waar hij betrokken is geweest bij het ontwerp en de ontwikkeling van de cursus Alternatieve technieken legionellapreventie. Hij geeft hierin ook les.
MEER INFORMATIE
Helle van der Roest docent van het jaar
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.