Mario Jacobs is begonnen als nieuwe dijkgraaf van waterschap Aa en Maas. Hij neemt de voorzittershamer over van Lambert Verheijen die eerder deze maand afscheid heeft genomen.
Mario JacobsJacobs is gisteren door de Brabantse commissaris van de Koning Ina Adema geïnstalleerd. De nieuwe dijkgraaf van Aa en Maas realiseert zich dat er grote ‘wateropgaven’ liggen. “Deze kunnen we alleen het hoofd bieden als iedereen de mouwen opstroopt. Het waterschap, boeren, burgers, natuurorganisaties, we moeten allemaal aan de slag.”
Jacobs neemt veel bestuurlijke en ambtelijke ervaring mee naar het waterschap. Hij was sinds 2014 namens GroenLinks wethouder in Tilburg met in zijn portefeuille onder andere openbare ruimte en klimaatadaptatie, Omgevingswet, mobiliteit en groen, natuur en landschap.
Daarvoor werkte hij als hoofd economie & cultuur bij de gemeente Helmond. Ook was hij werkzaam bij het ministerie van Economische Zaken en als programmamanager economie & innovatie bij Platform31.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.