secundair logo knw 1

Marieke Schouten is gekozen tot nieuwe voorzitter van de bestuurlijke tafel van Netwerk Water & Klimaat. Het netwerk is een samenwerkingsverband in de regio Utrecht Zuidwest met de inzet dat de regio zich klimaatbestendig ontwikkelt.

Marieke Schouten 180 vk Marieke SchoutenSchouten, die voormalig wethouder van de gemeente Houten Herman Geerdes opvolgt, is wethouder in Nieuwegein, een van de 14 gemeenten die participeren in het vorig jaar opgerichte netwerk. Dat wordt verder gevormd door Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht.

De Utrechtse regio Zuidwest is gevarieerd en strekt zich uit van de bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot het veenweidegebied in het Groene Hart. Daar tussenin ligt het rivierengebied en stedelijke kernen. De water- en ruimtelijke adaptieve opgaven verschillen per landschapstype. “Dat is een uitdaging voor ons netwerk. We hebben allemaal dezelfde visie, willen bijvoorbeeld allemaal water vasthouden, maar hoe we dat doen verschilt per landschapstype”, stelt Schouten.

Het netwerk heeft bij de start een aantal speerpunten geformuleerd: klimaatbestendige wijkontwikkeling; groene, gezonde en compacte stad; bereikbaarheid en veiligheid; natuur, landschap en recreatie en een robuuste afvalwaterketen. Al snel werd een website voor inwoners gelanceerd: www.klimaatklaar.nl

De nieuwe voorzitter van het netwerk roept overheden, bedrijven en inwoners op bijdragen te leveren aan klimaatbestendige inrichting van de regio. “De veranderingen in het klimaat hebben effect op ons dagelijkse leven. Het netwerk verbindt ons in onze zoektocht naar oplossingen voor hitte, droogte, wateroverlast en overstroming”, aldus Schouten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.