secundair logo knw 1

Macinley Butson uit Australië is uitgeroepen tot winnaar van de Stockholm Junior Water Prize 2019. Kroonprinses Victoria van Zweden reikte de prijs uit in Stockholm tijdens de World Water Week.

Macinley Butson 180 vk Macinley ButsonButson kreeg de prijs voor de ontwikkeling van de zogeheten Sodis-sticker, waarmee nauwkeurig UV-blootstellingen kunnen worden gemeten ten behoeve van waterdesinfectie door zonne-energie.

Sodis staat voor Solar Disinfection en is een methode om water te zuiveren met alleen natuurlijk zonlicht. Sodis maakt gebruik van de UV-stralen in zonlicht waarmee schadelijke bacteriën, virussen en parasieten in het drinkwater worden gedood. Dat kan door water in een plastic fles bloot te stellen aan zonlicht.

De jury oordeelde dat de sticker voor iedereen te gebruiken is, wat aansluit bij het thema van de World Water Week: Water voor de Samenleving: iedereen inbegrepen. “Deze uitvinding is praktisch, klaar en wereldwijd inzetbaar. Het project toont ervaring en expertise van een toegewijde en creatieve jonge wetenschapper.”

 

Macinley Butson en prijs 900 Foto Jonas Borg

Complete shock
“Ik ben nog steeds in complete shock”, reageerde Butson. “Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe ik me voel omdat ik niet kan verwerken wat er zojuist is gebeurd. Geweldige mensen hebben me dit jaar zoveel geïnspireerd en ik had dit resultaat nooit verwacht."

Diana Virgovicova uit het Verenigd Koninkrijk kreeg een Diploma of Excellence voor haar ontdekking van een nieuwe fotokatalysator om waterverontreiniging op te lossen. Met fotokatalyse wordt een chemische reactie versneld, waarmee in dit geval verontreinigde stoffen in water kunnen worden geëlimineerd. De jury zag veel potentie in ‘een veelbelovende toekomstig waterbehandeling’.

Uit Nederland deden Thomas Velders en Lucas Timmerman mee aan de wedstrijd in Zweden. Eerder dit jaar wonnen ze de Dutch Junior Water Prize met hun project over het verwijderen van microplastics uit water. Ze ontwikkelden een filtersysteem in de vorm van een banaan waarmee microplastics worden gevangen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.