Macinley Butson uit Australië is uitgeroepen tot winnaar van de Stockholm Junior Water Prize 2019. Kroonprinses Victoria van Zweden reikte de prijs uit in Stockholm tijdens de World Water Week.

Macinley Butson 180 vk Macinley ButsonButson kreeg de prijs voor de ontwikkeling van de zogeheten Sodis-sticker, waarmee nauwkeurig UV-blootstellingen kunnen worden gemeten ten behoeve van waterdesinfectie door zonne-energie.

Sodis staat voor Solar Disinfection en is een methode om water te zuiveren met alleen natuurlijk zonlicht. Sodis maakt gebruik van de UV-stralen in zonlicht waarmee schadelijke bacteriën, virussen en parasieten in het drinkwater worden gedood. Dat kan door water in een plastic fles bloot te stellen aan zonlicht.

De jury oordeelde dat de sticker voor iedereen te gebruiken is, wat aansluit bij het thema van de World Water Week: Water voor de Samenleving: iedereen inbegrepen. “Deze uitvinding is praktisch, klaar en wereldwijd inzetbaar. Het project toont ervaring en expertise van een toegewijde en creatieve jonge wetenschapper.”

 

Macinley Butson en prijs 900 Foto Jonas Borg

Complete shock
“Ik ben nog steeds in complete shock”, reageerde Butson. “Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe ik me voel omdat ik niet kan verwerken wat er zojuist is gebeurd. Geweldige mensen hebben me dit jaar zoveel geïnspireerd en ik had dit resultaat nooit verwacht."

Diana Virgovicova uit het Verenigd Koninkrijk kreeg een Diploma of Excellence voor haar ontdekking van een nieuwe fotokatalysator om waterverontreiniging op te lossen. Met fotokatalyse wordt een chemische reactie versneld, waarmee in dit geval verontreinigde stoffen in water kunnen worden geëlimineerd. De jury zag veel potentie in ‘een veelbelovende toekomstig waterbehandeling’.

Uit Nederland deden Thomas Velders en Lucas Timmerman mee aan de wedstrijd in Zweden. Eerder dit jaar wonnen ze de Dutch Junior Water Prize met hun project over het verwijderen van microplastics uit water. Ze ontwikkelden een filtersysteem in de vorm van een banaan waarmee microplastics worden gevangen.

 

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!