Luzette Kroon is voorgedragen als nieuwe dijkgraaf van Wetterskip Fryslân. Het algemeen bestuur van het Friese waterschap was vanavond unaniem in zijn aanbeveling. Kroon, nu nog burgemeester van Waterland, volgt Paul van Erkelens op, die 1 januari 2020 met pensioen gaat.
Luzette KroonNaar verwachting wordt Luzette Kroon (52) in maart 2020 door de Kroon benoemd voor een periode van zes jaar.
De roots van Kroon liggen in West-Friesland, ze groeide op in Midwoud.
Kroon is geen onbekende in de watersector. Ze was algemeen bestuurslid van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarin ze van 2006 tot 2012 actief was als secretaris, hield ze zich onder meer bezig met water, zoals het deltaprogramma IJsselmeergebied en zoetwater.
In Noord-Holland was ze verder in 2015 en 2016 voorzitter van de Raad van Toezicht van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ze is sinds 13 september 2012 burgemeester van Waterland, ze begon in 2018 aan haar tweede termijn.
39 kandidaten
Op de vacature voor een nieuwe dijkgraaf hebben in totaal 39 kandidaten gereageerd. De vertrouwenscommissie heeft in de eerste gespreksronde zeven kandidaten gesproken en in de tweede ronde vier. Uiteindelijk werd Kroon voorgedragen door de commissie.
Henk Mulder, voorzitter van de vertrouwenscommissie, licht op de website van het wetterskip toe: “Wij hebben er alle vertrouwen in dat Luzette Kroon in staat is om op een aansprekende en eigentijdse wijze, samen met het bestuur, de organisatie en de omgeving van Wetterskip Fryslân, de opgaven voor de komende jaren aan te gaan.”
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.