secundair logo knw 1

Ecoloog Louise Vet is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kreeg de onderscheiding gisteren bij haar afscheid als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Minister Carola Schouten (landbouw) spelde haar de versierselen op.

Luoise Vet 180 vk Louise VetLouise Vet (65) is twintig jaar directeur geweest van het NIOO-KNAW. Zij wordt opgevolgd door Geert de Snoo, die vandaag is begonnen in zijn nieuwe functie. De Snoo was decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en hoogleraar Conservation biology bij de Universiteit Leiden.

Ter gelegenheid van haar afscheid zei Wim van Saarloos, president van de KNAW, onder meer over Vet: “Het werk van Louise Vet is van onschatbare waarde geweest in deze tijd waarin enerzijds de biodiversiteit in ons land en wereldwijd verslechtert, maar waarin ook – en met dezelfde intensiteit – het besef groeit dat ecologie ons de sleutel kan bieden om de aarde leefbaar te houden. Met haar gedrevenheid, veelzijdigheid en onuitputtelijke uithoudingsvermogen heeft Vet een bepalende rol gespeeld in deze bewustwording.”

Natuur als basis
Op talloze manieren heeft Vet zich met succes ingezet voor de natuur als basis van een circulaire economie en om biodiversiteit te beschermen, schrijft het instituut in een persbericht. “Hierbij paste ze de nieuwe kennis van haar instituut toe: natuur herstel je door boven- en ondergrondse soorten en processen met elkaar te verbinden.”

In 2018 plaatste dagblad Trouw haar op de eerste plaats in de landelijke Duurzame Top 100.

Louise Vet heeft in tal van raden en adviescommissies zitting of zitting gehad. Zo is ze lid van de Commissie Remkes, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en voorzitter van het bestuur van Urgenda. Eerder dit jaar was ze voorzitter van de jury van de Nederlandse Bouwprijs 2019. Het gezelschap van deskundigen koos de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld tot beste civiele kunstwerk.

Inspiratielezing
Vet zal zich de komende tijd nog breder als ambassadeur voor het maatschappelijk belang van de ecologie gaan inzetten. 
Haar werk wordt door het NIOO-KNAW blijvend geëerd met het instellen van de ’Louise Vet-inspiratielezing’, een origineel jaarlijks event over hoe de natuur inspireert tot duurzame innovatie. De eerste lezing staat gepland voor 2020, schrijft het instituut.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.