secundair logo knw 1

Ecoloog Louise Vet is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kreeg de onderscheiding gisteren bij haar afscheid als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Minister Carola Schouten (landbouw) spelde haar de versierselen op.

Luoise Vet 180 vk Louise VetLouise Vet (65) is twintig jaar directeur geweest van het NIOO-KNAW. Zij wordt opgevolgd door Geert de Snoo, die vandaag is begonnen in zijn nieuwe functie. De Snoo was decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en hoogleraar Conservation biology bij de Universiteit Leiden.

Ter gelegenheid van haar afscheid zei Wim van Saarloos, president van de KNAW, onder meer over Vet: “Het werk van Louise Vet is van onschatbare waarde geweest in deze tijd waarin enerzijds de biodiversiteit in ons land en wereldwijd verslechtert, maar waarin ook – en met dezelfde intensiteit – het besef groeit dat ecologie ons de sleutel kan bieden om de aarde leefbaar te houden. Met haar gedrevenheid, veelzijdigheid en onuitputtelijke uithoudingsvermogen heeft Vet een bepalende rol gespeeld in deze bewustwording.”

Natuur als basis
Op talloze manieren heeft Vet zich met succes ingezet voor de natuur als basis van een circulaire economie en om biodiversiteit te beschermen, schrijft het instituut in een persbericht. “Hierbij paste ze de nieuwe kennis van haar instituut toe: natuur herstel je door boven- en ondergrondse soorten en processen met elkaar te verbinden.”

In 2018 plaatste dagblad Trouw haar op de eerste plaats in de landelijke Duurzame Top 100.

Louise Vet heeft in tal van raden en adviescommissies zitting of zitting gehad. Zo is ze lid van de Commissie Remkes, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en voorzitter van het bestuur van Urgenda. Eerder dit jaar was ze voorzitter van de jury van de Nederlandse Bouwprijs 2019. Het gezelschap van deskundigen koos de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld tot beste civiele kunstwerk.

Inspiratielezing
Vet zal zich de komende tijd nog breder als ambassadeur voor het maatschappelijk belang van de ecologie gaan inzetten. 
Haar werk wordt door het NIOO-KNAW blijvend geëerd met het instellen van de ’Louise Vet-inspiratielezing’, een origineel jaarlijks event over hoe de natuur inspireert tot duurzame innovatie. De eerste lezing staat gepland voor 2020, schrijft het instituut.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John