Sjef Ernes is ‘supertrots’ op zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding op de Aquatech uitgereikt door gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland.
Sjef ErnesSjef Ernes verliet afgelopen zomer de ngo Aqua for All, waar hij als directeur 16 jaar werkzaam voor was. Onder zijn leiding ondersteunde Aqua for All wereldwijd honderden sanitatieprojecten.
Ernes zei bij zijn afscheid onder meer: “Wat me het meest inspireerde tijdens mijn 16 jaar bij Aqua for All, was het feit dat we miljoenen mensen bereikten zonder water of sanitaire voorzieningen. Dit is een duidelijke drijfveer geweest, een constante factor in een bijna permanent veranderende strategie.”
Van der Hoek prees deze jarenlange inzet van Ernes voor verbetering van sanitaire voorzieningen. "Dankzij uw inspanningen hebben ten minste 4,5 miljoen mensen toegang gekregen tot basis sanitatie."
Na zijn vertrek bij Aqua for All zette Ernes zijn inzet voor schoon drinkwater en sanitatie voort onder de vlag van zijn adviesbureau 'Wicked Water'. “Het werk is nog niet gedaan”, laat hij op Linkedin weten in een reactie op zijn koninklijke onderscheiding.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.