Josien Sluijs is benoemd tot directeur van Aqua for All. Ze gaat op 1 augustus aan de slag en neemt de functie over van Sjef Ernes, die de organisatie na 16 jaar verlaat.
Josien SluijsAqua for All is een stichting en heeft als doel meer mensen toegang te geven tot schoon water en adequate sanitaire voorzieningen. Ze probeert als netwerkorganisatie binnen de Nederlandse watersector publieke en private organisaties te verbinden zodat middelen, expertise en financiering worden ingezet voor ontwikkelingshulpprojecten.
Sluijs is afkomstig van NpM, Nederlands Platform voor Inclusive Finance. Het platform bestaat uit Nederlandse investeerders die financiële basisdiensten, zoals microfinanciering, aanbieden aan mensen, zoals kleinschalige boeren, vluchtelingen of jongeren, die geen toegang hebben tot de traditionele financiële sector. NpM faciliteert kennisuitwisseling en innovatie in de sector. Sluijs is directeur bij NpM.
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water