secundair logo knw 1

PERSONALIA - Joop Kruithof heeft vandaag door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat de versierselen van Orde van de Nederlandse Leeuw opgespeld gekregen. Kruithof werd geridderd tijdens het congres van Wetsus, het onderzoeksinstituut voor water in Leeuwarden. Kruithof is lid van de adviesraad van Wetsus.

 

Joop Kruithof 180 vkKruitfhof, inmiddels meer dan tien jaar met pensioen, kreeg de onderscheiding voor zijn verdiensten als wetenschapper voor de watersector. Hij was in zijn werkzame jaren pionier in het onontgonnen gebied van de drinkwaterzuivering. Als wetenschapper stond hij aan de wieg van spectaculaire ontwikkelingen, zoals ozonisatie, UV/waterstofperoxide en membraanfiltratie. Hij ontving de nodige prijzen voor zijn verdiensten.

In 1978 promoveerde hij op twee onderwerpen, te weten coagulatie en ozonisatie. Hij werkte bij Kiwa en PWN en bleef na zijn pensioen in 2006 onder meer lesgeven bij Unesco-IHE in Delft en werd hij in binnen- en buitenland veel gevraagd om als deskundige input te geven bij projecten en onderzoek.

Marcel Mulder Award
Op het congres, de start van de European Water Tech Week, werden ook twee Wetsus-onderzoekers onderscheiden, Victor Ajao en Jaap Dijkshoorn. Ze wonnen gezamenlijk de Marcel Mulder Award, de prijs die Wetsus jaarlijks uitreikt aan het ‘meest opmerkelijke onderzoek’ dat wordt gedaan door een van de zestig PhD’s die aan het instituut onderzoek doen.

De award werd uitgereikt door Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van Wetsus. De uit Nigeria afkomstige Ajao streeft naar de ontwikkeling van een reactorsysteem dat afvalwaterzuivering combineert met de productie van goedkope, effectieve en duurzame 'zoute uitvlokkingsmiddelen'. Jaap Dijkshoorn onderzoekt de mogelijkheid scheidingsprocessen efficiënter te maken in vergelijking met bijvoorbeeld traditionele filtratietechnieken.

WIS-award
Ook werden op de congresdag van Wetsus de finalisten van de door Water Alliance georganiseerde WIS-award gekozen. Van de tien genomineerde innovaties, vielen er vijf af. Ze kregen na een pitch niet genoeg stemmen van het publiek om door te gaan. Wel gaan door: Sanitation Hub van Semilla, de Drop2Drink unit van DSD Water Solutions, de Hydraloop van Hydraloop International, de Freshwatermill van Solteq Energy BV en Crescendo van CirTec BV. 

De winnaar van de WIS Award wordt woensdag na een tweede pitch door een jury gekozen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...