Jiska Taal (16) is geïnstalleerd als nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland voor de periode van een jaar. Jiska neemt het stokje over van Anna Spijkervet van waterschap Drents Overijsselse Delta.
Jiska TaalJiska woont in Hoek van Holland en heeft dit schooljaar haar vwo-diploma gehaald. “Ik heb nu een tussenjaar en ga de komende tijd aan de slag voor de Unie van Waterschappen. Daar ga ik me bezighouden met video’s en andere content voor de social mediakanalen, zoals Instagram.”
De jeugddijkgraaf is voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur, bestaande uit jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De leden van het Jeugdwaterschap vertegenwoordigen de 21 waterschappen. Het belangrijkste doel is om jongeren bij het werk van de waterschappen te betrekken.
Volgend jaar bestaat het landelijk Jeugdwaterschap 10 jaar.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.