Jeroen Haan (47) is voor een periode van zes jaar benoemd tot dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Haan is gisteren beëdigd door Hans Oosters, commissaris van de Koning in Utrecht en oud-dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
Jeroen HaanHaan volgt Patrick Poelmann op die zich niet verkiesbaar stelde voor een derde termijn. Poelmann werd deze week bij zijn afscheid geridderd.
Haan (PvdA) was tot voor kort bestuurder bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, waar hij in 2015 begon.
Op de website van Stichtse Rijnlanden zegt de nieuwe dijkgraaf: "Om verder te bouwen aan een toekomstbestendig waterbeheer in het afwisselende gebied van de Stichtse Rijnlanden is een prachtige uitdaging. Dat het hard nodig is om hier aan te gaan bouwen, bewijst ook deze tweede enorm droge zomer op rij."
Haan wil als waterbeheerder de leefomgeving klimaatbestendig en duurzaam maken door actief samen te werken met andere overheden, bedrijven en burgers.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.