Janette Bessembinder gaat aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het lectoraat Klimaatgeletterheid opzetten. Het lectoraat is een initiatief van het meteorologisch instituut KNMI en de Amsterdamse hogeschool.
Janette BessembinderBessembinder is sinds 2005 werkzaam bij het KNMI en heeft zich als beleidsadviseur beziggehouden met communicatie met professionals. “Ik weet hoe belangrijk en ook hoe uitdagend, het is om goed met elkaar te communiceren”, zegt Bessembinder op de site van het KNMI.
Het doel van het lectoraat is interdisciplinair onderzoek en onderwijs rond het thema klimaatgeletterdheid, aldus de verklaring van het KNMI. Het lectoraat wil data over klimaat toegankelijk, overzichtelijk en op maat maken voor professionals.
“Verdere klimaatverandering tegengaan en ons hieraan aanpassen is en blijft een uitdaging. Maar met de kennis en expertise die we nu bijeen brengen, kunnen we samen met professionals de klimaattransitie versnellen”, aldus Bessembinder.
Daarnaast zijn beleidsmakers en het brede publiek als doelgroep gedefinieerd. Bessembinder: “Het is belangrijk het verhaal dicht bij de mensen te brengen en ze een handelingsperspectief te bieden. Maar de vraag is hoe je dat als professional het beste kunt doen.”
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.