Jackie King heeft de Stockholm Water Prize 2019 in ontvangst genomen. Ze krijgt de prijs voor haar baanbrekende onderzoek naar het rivierbeheer wereldwijd. Met haar werk vergroot ze het bewustzijn over de waarde van rivieren voor miljoenen mensen.
Jackie King King kreeg de prijs in Stockholm uitgereikt door koning Carl Gustaf van Zweden. Hij prees de wetenschapper uit Zuid-Afrika voor haar onderzoek naar rivierecosystemen en de invloed van gezonde rivieren op mensen en sociale structuren. “Dit is een belangrijke bijdrage aan een van de grote mondiale waterproblemen van onze tijd.”
Aquatisch ecoloog King staat wereldwijd hoog aangeschreven in de wetenschap en bij waterbeheerders. Ze was bijna vier decennia verbonden aan de Universiteit van Kaapstad als onderzoeker, docent en supervisor van postdoctorale studenten. Ze ontwikkelde als onderzoeker met anderen modellen om de ecologische en sociale implicaties van dammen en ontwatering van rivieren aan te tonen.
Erkenning
Bij het ontvangen van de award zei King dat de prijs de Afrikaanse wetenschap onder de aandacht brengt. “Dit is een erkenning voor alle Afrikaanse wetenschappers. Ze staan vanavond bij me omdat niemand van ons alleen werkt.”
Torgny Holmgren, directeur van SIWI dat samen met de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen de prijs toekent, benadrukte het belang van het werk van de onderzoekers die de Stockholm Water Prize 2019 winnen.
Dankzij de nieuwe inzichten van King kunnen overheden betere en meer afgewogen keuzes maken over hoe ze verder gaan met de ontwikkeling van hun watervoorraden, stelde Holmgren. "Het onderzoek van Dr. King biedt de besluitvormers de mogelijkheid om de voordelen en kosten van het beheer van riviersystemen te overwegen.”
Prestigieuze waterprijs
De Stockholm Water Prize wordt sinds 1991 jaarlijks uitgereikt en geldt als 's werelds meest prestigieuze waterprijs. Vorig jaar ontving Mark van Loosdrecht, hoogleraar Environmental Biotechnology aan de TU Delft, de prijs samen met de Amerikaan Bruce Rittmann, hoogleraar Environmental Engineering. Zij kregen de prijs voor hun revolutionaire op microbiologie gebaseerde technologieën voor water- en afvalwaterzuivering.
MEER IN FORMATIE
Website Jackie King
H2O Premium: Mark van Loosdrecht gelauwerd: ‘Hij bewijst dat één mens het verschil kan maken’
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.