Jaap Kelderman stopt als secretaris-directeur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hij gaat het waterschap niet verlaten, hij blijft nog twee jaar actief en richt zich op projecten en programma’s.
Jaap KeldermanKelderman is in totaal 11 jaar lang secretaris-directeur geweest. Daarnaast werkte hij 20 jaar op directieniveau binnen de organisatie.
In zijn rol als secretaris-directeur was hij onder meer verantwoordelijk voor de verbinding tussen het bestuur van het waterschap en uitvoeringsorganisatie Waternet.
De komende twee jaar blijft Kelderman in dienst bij Waternet en gaat hij werken voor projecten en programma’s van Wereld Waternet, Waternet en mogelijk andere opdrachtgevers.
Er is nog geen opvolger bekend, laat het waterschap weten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.