Wietse van de Lageweg onderzoekt als HZ-lector nieuwe strategie kustbeheer
Wietse van de Lageweg is de nieuwe lector van de onderzoeksgroep Building with Nature van HZ University of Applied Sciences. Hij begint hij op 1 juli.
Wietse van de Lageweg is de nieuwe lector van de onderzoeksgroep Building with Nature van HZ University of Applied Sciences. Hij begint hij op 1 juli.
Helle van der Roest, voormalig business developer, senior consultant en senior specialist bij Royal HaskoningDHV, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook Aaf Verkade, Jan van den Berg, Ria van der Burg en Jan Leentvaar zijn onderscheiden.
Lisette de Senerpont Domis is aan de Universiteit Twente benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Smart Ecological Monitoring of Aquatic Systems. Ze begint 1 mei.
Mathilda Buijtendijk wordt programmamanager Klimaatadaptatie en Water Internationaal (KAWI). Ze wordt tevens plaatsvervangend programmadirecteur KAWI bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Martin van Gelderen is per 15 april 2022 aan de slag gegaan als afdelingshoofd Stoffen en Waterketen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Hardy Temmink is vrijdag op 58-jarige leeftijd onverwacht overleden. Temmink was een gerespecteerde milieutechnoloog, verbonden aan de Wageningen University en onderzoekstinstituut Wetsus.
David de Graaf is benoemd tot Global Director Digital bij Royal HaskoningDHV. Hij neemt het stokje over van Niels Schallenberg, die verder gaat als Global Director Water & Maritime.
Cor Habben Jansen is Paul van den Eijnden opgevolgd in het dagelijks bestuur van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
Oud-directeur Hugo Gastkemper van RIONED is koninklijk onderscheiden voor zijn bijzondere verdienste voor het (inter)nationale waterbeheer.
Maarten Rossen stopt als lid van de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen. Hij is 6 jaar algemeen bestuurder geweest.
Dijkgraaf Mario Jacobs van waterschap Aa en Maas gaat in Eindhoven als informateur aan de slag om te onderzoeken of er een coalitie kan worden gevormd voor het bestuur van de stad.
Roeland van der Schaaf is de beoogde opvolger van Bert Middel als dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest. Het algemeen bestuur heeft unaniem besloten om Van der Schaaf voor te dragen.
De hydroloog Wilfried Brutsaert krijgt de Stockholm Water Prize 2022. De Belg ontvangt de onderscheiding voor ‘zijn baanbrekende werk om de verdamping in het milieu te kwantificeren’.
Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2022. De Publieksprijs ging naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco.
Albertine van Vliet-Kuiper is beëdigd als waarnemend dijkgraaf van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Ze vervult de functie van dijkgraaf tot het waterschap een nieuwe dijkgraaf heeft gevonden.
Annelore Roelofs wordt de nieuwe algemeen directeur van Waternet. Ze volgt Roelof Kruize op die per 1 maart 2022 is gestopt.
Albert Jaap van Santbrink vertrekt per 1 april bij Stichting De Noordzee. Van Santbrink heeft dan ruim een half jaar voor de stichting gewerkt, hij begon vorig jaar 1 september als directeur-bestuurder.
Janette Bessembinder gaat aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het lectoraat Klimaatgeletterheid opzetten. Het lectoraat is een initiatief van het meteorologisch instituut KNMI en de Amsterdamse hogeschool.
Bas Peeters is benoemd tot lid van het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel. Peeters is 25 jaar en is daarmee een van de jongste bestuurders die zitting hebben in de dagelijks besturen van de waterschappen.
Marissa de Boer van Susphos en Emma Raijmakers van Flip the City zijn door het Financieele Dagblad opgenomen in de talenten top 50 van 2022.
De adviesgroep Water & Klimaat van TwynstraGudde is versterkt met drie nieuwe adviseurs. Sam-Peter Bakker, Aline te Linde en Fides Lapidaire zijn deze maand begonnen.
Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.