Op 27 september 2018 bereikte mij het droeve bericht dat Kees de Korte plotseling was overleden ten gevolge van een hartstilstand. Kees was niet alleen een icoon voor Waternet, maar voor de hele afvalwaterwereld, nationaal en internationaal.
Kees de Korte heeft zijn gehele loopbaan gewerkt aan de modernisering van het Amsterdamse afvalwatersysteem. Het ontwerp, de besturing en control van de afvalwaterketen, behoorde tot zijn werkveld. De rwzi’s Amsterdam West en Westpoort zijn door Kees mede ontworpen. Ook de rwzi Amsterdam Oost, die al weer buiten gebruik gesteld is, was van zijn hand. Kees ging voor een goede balans tussen innovatie en bewezen techniek.
Mentor
Kees was een mentor voor velen en heeft zijn kennis altijd gedeeld. Hij heeft les gegeven en heeft lesmateriaal geschreven voor de NVA en later KNW. Hij was actief in de STOWA en internationaal in de IWA.
Hij was ook internationaal een erkend expert. Recent vroegen collega’s mij nog op het IWA congres in Tokyo Kees de groeten te doen. Daar is het helaas niet meer van gekomen. Hij vertegenwoordigde Amsterdam in het overleg met grote Duitse steden waarin ervaringen m.b.t. de afvalwaterketen werden uitgewisseld. Kees sprak naast Engels, vloeiend Duits. Wij zijn vele keren samen naar de IFAT in München geweest.
Uiterst precies
Kees heeft mij in 1981 aangenomen en was mijn leidinggevende bij Openbare Werken Amsterdam. Ik heb veel van Kees geleerd. Hij was uiterst precies en ging voor een hoge kwaliteit. Kees liet weinig aan het toeval over.
Later draaide de rollen om en werd ik de leidinggevende van Kees. Dat ging in harmonie, hetgeen tekenend is voor Kees. Hij ging voor de inhoud van het werk, dat dreef hem.
Sportief en vitaal
Kees was sportief en vitaal, een leuke vader en opa. Bergbeklimmen en reizen waren zijn passies. We kwamen elkaar op de mooiste plekken in de wereld tegen.
We zullen Kees missen. Nog altijd volgde hij Waternet met veel belangstelling.
Ik wens met name Linda, zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.
Roelof Kruize, algemeen directeur Waternet
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.