Op 27 september 2018 bereikte mij het droeve bericht dat Kees de Korte plotseling was overleden ten gevolge van een hartstilstand. Kees was niet alleen een icoon voor Waternet, maar voor de hele afvalwaterwereld, nationaal en internationaal.

Kees de Korte zw Kees de KorteKees de Korte heeft zijn gehele loopbaan gewerkt aan de modernisering van het Amsterdamse afvalwatersysteem. Het ontwerp, de besturing en control van de afvalwaterketen, behoorde tot zijn werkveld. De rwzi’s Amsterdam West en Westpoort zijn door Kees mede ontworpen. Ook de rwzi Amsterdam Oost, die al weer buiten gebruik gesteld is, was van zijn hand. Kees ging voor een goede balans tussen innovatie en bewezen techniek.

Mentor
Kees was een mentor voor velen en heeft zijn kennis altijd gedeeld. Hij heeft les gegeven en heeft lesmateriaal geschreven voor de NVA en later KNW. Hij was actief in de STOWA en internationaal in de IWA.

Hij was ook internationaal een erkend expert. Recent vroegen collega’s mij nog op het IWA congres in Tokyo Kees de groeten te doen. Daar is het helaas niet meer van gekomen. Hij vertegenwoordigde Amsterdam in het overleg met grote Duitse steden waarin ervaringen m.b.t. de afvalwaterketen werden uitgewisseld. Kees sprak naast Engels, vloeiend Duits. Wij zijn vele keren samen naar de IFAT in München geweest.

Uiterst precies
Kees heeft mij in 1981 aangenomen en was mijn leidinggevende bij Openbare Werken Amsterdam. Ik heb veel van Kees geleerd. Hij was uiterst precies en ging voor een hoge kwaliteit. Kees liet weinig aan het toeval over.

Later draaide de rollen om en werd ik de leidinggevende van Kees. Dat ging in harmonie, hetgeen tekenend is voor Kees. Hij ging voor de inhoud van het werk, dat dreef hem.

Sportief en vitaal
Kees was sportief en vitaal, een leuke vader en opa. Bergbeklimmen en reizen waren zijn passies. We kwamen elkaar op de mooiste plekken in de wereld tegen.

We zullen Kees missen. Nog altijd volgde hij Waternet met veel belangstelling.

Ik wens met name Linda, zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Roelof Kruize, algemeen directeur Waternet

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!