secundair logo knw 1

Op 27 september 2018 bereikte mij het droeve bericht dat Kees de Korte plotseling was overleden ten gevolge van een hartstilstand. Kees was niet alleen een icoon voor Waternet, maar voor de hele afvalwaterwereld, nationaal en internationaal.

Kees de Korte zw Kees de KorteKees de Korte heeft zijn gehele loopbaan gewerkt aan de modernisering van het Amsterdamse afvalwatersysteem. Het ontwerp, de besturing en control van de afvalwaterketen, behoorde tot zijn werkveld. De rwzi’s Amsterdam West en Westpoort zijn door Kees mede ontworpen. Ook de rwzi Amsterdam Oost, die al weer buiten gebruik gesteld is, was van zijn hand. Kees ging voor een goede balans tussen innovatie en bewezen techniek.

Mentor
Kees was een mentor voor velen en heeft zijn kennis altijd gedeeld. Hij heeft les gegeven en heeft lesmateriaal geschreven voor de NVA en later KNW. Hij was actief in de STOWA en internationaal in de IWA.

Hij was ook internationaal een erkend expert. Recent vroegen collega’s mij nog op het IWA congres in Tokyo Kees de groeten te doen. Daar is het helaas niet meer van gekomen. Hij vertegenwoordigde Amsterdam in het overleg met grote Duitse steden waarin ervaringen m.b.t. de afvalwaterketen werden uitgewisseld. Kees sprak naast Engels, vloeiend Duits. Wij zijn vele keren samen naar de IFAT in München geweest.

Uiterst precies
Kees heeft mij in 1981 aangenomen en was mijn leidinggevende bij Openbare Werken Amsterdam. Ik heb veel van Kees geleerd. Hij was uiterst precies en ging voor een hoge kwaliteit. Kees liet weinig aan het toeval over.

Later draaide de rollen om en werd ik de leidinggevende van Kees. Dat ging in harmonie, hetgeen tekenend is voor Kees. Hij ging voor de inhoud van het werk, dat dreef hem.

Sportief en vitaal
Kees was sportief en vitaal, een leuke vader en opa. Bergbeklimmen en reizen waren zijn passies. We kwamen elkaar op de mooiste plekken in de wereld tegen.

We zullen Kees missen. Nog altijd volgde hij Waternet met veel belangstelling.

Ik wens met name Linda, zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Roelof Kruize, algemeen directeur Waternet

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.
Knap om in deze discussie de landbouwtransitie geheel buiten beschouwing te laten. In plaats van het natuurlijk vermogen van de bodem om water vast te houden te herstellen én de watervraag vanuit de land- en tuinbouw drastisch te verminderen, bijvoorbeeld door regeneratieve akkerbouw en voedselbossen, wordt er (weer) voornamelijk naar technologische oplossingen gekeken zoals water opslaan in de diepe ondergrond. Het enige positieve plan is het initiatief rondom het wegsijpelende water van de Brabantse wal. Maar ook dat is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak waardoor dat water wegsijpelt....Hopelijk is de nieuwe dijkgraaf wat meer een visionair als het gaat om structurele maatregelen om water en bodemsturend echt in de praktijk te brengen!
Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
Duidelijk weer boeren! 
@Maria WitmerJe link is helaas al weer verlopen...
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Je hebt gelijk Herman, regenwater is zachter en zoeter dan sterk voorgezuiverd rivierwater, maar aangaande microverontreinigingen niet per sé schoner. Met RO kun je overigens ook de ionensamenstelling van infiltratiewater aanpassen en ook macro ionen wegnemen. Maar dat zou waanzin zijn. Infiltratiewater dat inzijgt in de centrale delen van de Veluwe neemt namelijk een diepe, zeer lange weg en duikt pas na duizenden (!) jaren weer op buiten de Veluwe. En dus NIET in beken en sprengen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.