secundair logo knw 1

Waterbouwkundige prof. ir. Jan Kop is 30 december 2019 overleden in Leersum. De emeritus hoogleraar speelde een prominente rol in de bedrijfstak drinkwater en droeg zijn studenten een zeer warm hart toe.

Jan Kop vk 180 Johannes Hendrik (Jan) Kop werd geboren op 4 juni 1930 in Djatiroto, Oost-Java. Hij studeerde in 1957 af in civiele techniek (irrigatie en waterkracht) in Delft. Hij begon als FAO-assistent-deskundige in Oost-Pakistan (Bangladesh) aan het Multipurpose Ganges-Kobadak Project en trad toe tot het adviesbureau Grontmij waar hij werkte van 1961 tot 1980 aan tal van projecten, waaronder het Masterplan voor Drainage en Overstroming van Jakarta uit 1973. 

Van 1980 tot 1985 was hij hoofd van het Planbureau van de Vewin en in november 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar Gezondheidstechniek aan de faculteit Civiele Techniek in Delft. Hij ging met pensioen in 1993. Samen met Wim Ravesteijn schreef en redigeerde hij vier boeken over openbare werken met een ‘Nederlandse handtekening’ in Nederlands-Indië.

Jan Kop heeft een belangrijke rol gespeeld in de bedrijfstak drinkwater, en voor het internationale ingenieursvak (met speciale liefde voor Indonesië en Bangladesh, en één van de weinige Nederlandse ‘Fellows’ van het Institution of Civil Engineers uit het Verenigd Koninkrijk). 

Ook na zijn emeritaat bleef hij zeer betrokken bij het vakgebied en het onderwijs. Met name de studenten droegen hem een warm hart toe; zijn onuitputtelijke enthousiasme en zijn wijze adviezen vormden destijds de basis voor de erelidmaatschappen (van Het Gezelschap ‘Practische studie’ en van het dispuut Water & Environment). 

Ondanks zijn hoge leeftijd bleven de contacten intensief, hij gaf altijd acte de présence. Wij herdenken hem met dankbaarheid en voelen ons verantwoordelijk om zijn professionele erfenis waardig te vervolgen.

(Voormalig) studenten, vakgenoten, en de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.