secundair logo knw 1

Waterbouwkundige prof. ir. Jan Kop is 30 december 2019 overleden in Leersum. De emeritus hoogleraar speelde een prominente rol in de bedrijfstak drinkwater en droeg zijn studenten een zeer warm hart toe.

Jan Kop vk 180 Johannes Hendrik (Jan) Kop werd geboren op 4 juni 1930 in Djatiroto, Oost-Java. Hij studeerde in 1957 af in civiele techniek (irrigatie en waterkracht) in Delft. Hij begon als FAO-assistent-deskundige in Oost-Pakistan (Bangladesh) aan het Multipurpose Ganges-Kobadak Project en trad toe tot het adviesbureau Grontmij waar hij werkte van 1961 tot 1980 aan tal van projecten, waaronder het Masterplan voor Drainage en Overstroming van Jakarta uit 1973. 

Van 1980 tot 1985 was hij hoofd van het Planbureau van de Vewin en in november 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar Gezondheidstechniek aan de faculteit Civiele Techniek in Delft. Hij ging met pensioen in 1993. Samen met Wim Ravesteijn schreef en redigeerde hij vier boeken over openbare werken met een ‘Nederlandse handtekening’ in Nederlands-Indië.

Jan Kop heeft een belangrijke rol gespeeld in de bedrijfstak drinkwater, en voor het internationale ingenieursvak (met speciale liefde voor Indonesië en Bangladesh, en één van de weinige Nederlandse ‘Fellows’ van het Institution of Civil Engineers uit het Verenigd Koninkrijk). 

Ook na zijn emeritaat bleef hij zeer betrokken bij het vakgebied en het onderwijs. Met name de studenten droegen hem een warm hart toe; zijn onuitputtelijke enthousiasme en zijn wijze adviezen vormden destijds de basis voor de erelidmaatschappen (van Het Gezelschap ‘Practische studie’ en van het dispuut Water & Environment). 

Ondanks zijn hoge leeftijd bleven de contacten intensief, hij gaf altijd acte de présence. Wij herdenken hem met dankbaarheid en voelen ons verantwoordelijk om zijn professionele erfenis waardig te vervolgen.

(Voormalig) studenten, vakgenoten, en de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/