Hoogleraar Watermanagement Arjen Hoekstra is plotseling overleden. Hoekstra was sinds 2005 verbonden aan de Universiteit Twente en voorzitter van de vakgroep Multidisciplinary Water Management. 

Arjen Hoekstra 180 vk Arjen HoekstraHoekstra werd gisteren onwel op de fiets op de weg terug van zijn werk naar huis, meldt de website U Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Hoekstra stond wereldwijd bekend als expert op het gebied van de watervoetafdruk. Zijn onderzoek werd de basis voor het nieuwe interdisciplinaire onderzoeksveld Water Footprint Assessment. Hoekstra was een van de meest geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied wereldwijd, meldt het Water Footprint Network. 

De wetenschapper studeerde Civiele Techniek en promoveerde in beleidsanalyse aan de Technische Universiteit van Delft. Hij woonde in meerdere werelddelen (Europa, Azië en Afrika) en had een groot internationaal netwerk.

Hij leidde verschillende interdisciplinaire onderzoeksprojecten, adviseerde overheden, NGO's, bedrijven en multilaterale instellingen, waaronder UNESCO en de Wereldbank.

Earth@lternatives
De wetenschapper kreeg dit voorjaar een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives, dat zich richt op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De persoonlijke beurs ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. Hoekstra kreeg de maximale bijdrage. De wetenschapper vond de Europese bijdrage voor zijn onderzoek een eer.

Arjen Hoekstra werd 52 jaar.

 

MEER INFORMATIE
UT Twente heeft een online condoleance register geopend
H2O: Miljoenensubsidie wateronderzoek UT-hoogleraar Arjen Hoekstra

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!