secundair logo knw 1

Hoogleraar Watermanagement Arjen Hoekstra is plotseling overleden. Hoekstra was sinds 2005 verbonden aan de Universiteit Twente en voorzitter van de vakgroep Multidisciplinary Water Management. 

Arjen Hoekstra 180 vk Arjen HoekstraHoekstra werd gisteren onwel op de fiets op de weg terug van zijn werk naar huis, meldt de website U Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Hoekstra stond wereldwijd bekend als expert op het gebied van de watervoetafdruk. Zijn onderzoek werd de basis voor het nieuwe interdisciplinaire onderzoeksveld Water Footprint Assessment. Hoekstra was een van de meest geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied wereldwijd, meldt het Water Footprint Network. 

De wetenschapper studeerde Civiele Techniek en promoveerde in beleidsanalyse aan de Technische Universiteit van Delft. Hij woonde in meerdere werelddelen (Europa, Azië en Afrika) en had een groot internationaal netwerk.

Hij leidde verschillende interdisciplinaire onderzoeksprojecten, adviseerde overheden, NGO's, bedrijven en multilaterale instellingen, waaronder UNESCO en de Wereldbank.

Earth@lternatives
De wetenschapper kreeg dit voorjaar een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives, dat zich richt op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De persoonlijke beurs ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. Hoekstra kreeg de maximale bijdrage. De wetenschapper vond de Europese bijdrage voor zijn onderzoek een eer.

Arjen Hoekstra werd 52 jaar.

 

MEER INFORMATIE
UT Twente heeft een online condoleance register geopend
H2O: Miljoenensubsidie wateronderzoek UT-hoogleraar Arjen Hoekstra

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!