secundair logo knw 1

Hoogleraar Watermanagement Arjen Hoekstra is plotseling overleden. Hoekstra was sinds 2005 verbonden aan de Universiteit Twente en voorzitter van de vakgroep Multidisciplinary Water Management. 

Arjen Hoekstra 180 vk Arjen HoekstraHoekstra werd gisteren onwel op de fiets op de weg terug van zijn werk naar huis, meldt de website U Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Hoekstra stond wereldwijd bekend als expert op het gebied van de watervoetafdruk. Zijn onderzoek werd de basis voor het nieuwe interdisciplinaire onderzoeksveld Water Footprint Assessment. Hoekstra was een van de meest geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied wereldwijd, meldt het Water Footprint Network. 

De wetenschapper studeerde Civiele Techniek en promoveerde in beleidsanalyse aan de Technische Universiteit van Delft. Hij woonde in meerdere werelddelen (Europa, Azië en Afrika) en had een groot internationaal netwerk.

Hij leidde verschillende interdisciplinaire onderzoeksprojecten, adviseerde overheden, NGO's, bedrijven en multilaterale instellingen, waaronder UNESCO en de Wereldbank.

Earth@lternatives
De wetenschapper kreeg dit voorjaar een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives, dat zich richt op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De persoonlijke beurs ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. Hoekstra kreeg de maximale bijdrage. De wetenschapper vond de Europese bijdrage voor zijn onderzoek een eer.

Arjen Hoekstra werd 52 jaar.

 

MEER INFORMATIE
UT Twente heeft een online condoleance register geopend
H2O: Miljoenensubsidie wateronderzoek UT-hoogleraar Arjen Hoekstra

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.