secundair logo knw 1

Hoogleraar Watermanagement Arjen Hoekstra is plotseling overleden. Hoekstra was sinds 2005 verbonden aan de Universiteit Twente en voorzitter van de vakgroep Multidisciplinary Water Management. 

Arjen Hoekstra 180 vk Arjen HoekstraHoekstra werd gisteren onwel op de fiets op de weg terug van zijn werk naar huis, meldt de website U Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente.

Hoekstra stond wereldwijd bekend als expert op het gebied van de watervoetafdruk. Zijn onderzoek werd de basis voor het nieuwe interdisciplinaire onderzoeksveld Water Footprint Assessment. Hoekstra was een van de meest geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied wereldwijd, meldt het Water Footprint Network. 

De wetenschapper studeerde Civiele Techniek en promoveerde in beleidsanalyse aan de Technische Universiteit van Delft. Hij woonde in meerdere werelddelen (Europa, Azië en Afrika) en had een groot internationaal netwerk.

Hij leidde verschillende interdisciplinaire onderzoeksprojecten, adviseerde overheden, NGO's, bedrijven en multilaterale instellingen, waaronder UNESCO en de Wereldbank.

Earth@lternatives
De wetenschapper kreeg dit voorjaar een subsidie van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor zijn onderzoek earth@lternatives, dat zich richt op de vraag hoeveel land en water wereldwijd nodig zijn voor de productie en consumptie van ons voedsel en energie.

De persoonlijke beurs ERC Advanced Grant geldt als prestigieus. Hoekstra kreeg de maximale bijdrage. De wetenschapper vond de Europese bijdrage voor zijn onderzoek een eer.

Arjen Hoekstra werd 52 jaar.

 

MEER INFORMATIE
UT Twente heeft een online condoleance register geopend
H2O: Miljoenensubsidie wateronderzoek UT-hoogleraar Arjen Hoekstra

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.