Op 8 mei ontvingen wij het trieste bericht dat onze collega Antoine Freijters op 52-jarige leeftijd plotseling is overleden. Antoine was sinds 2010 werkzaam bij Waterbedrijf Groningen, eerst vanuit zijn eigen adviespraktijk als business manager development, sinds 2013 als manager Ingenieursbureau en vanaf 2015 ook als hoofd afdeling Strategie en Onderzoek. Hij maakte sinds 2013 deel uit van het managementteam.
Antoine FreijtersAntoine was een ‘waterman’ in hart en nieren. Voordat hij bij ons in Groningen is gaan werken, had hij zijn sporen in de watersector al ruimschoots verdiend. Afgestudeerd aan de TU in Delft, faculteit industrieel ontwerpen heeft zijn carrière daarna altijd in het teken van water gestaan.
Vanaf 2000 tot 2010 heeft hij gewerkt in diverse functies bij PWN o.a. als manager productie Noord, programmamanager, manager bedrijfsvoering & watertechnologie & installatiebeheer en vanaf 2005 manager bedrijfsvoering watertechnologie. Aansluitend is Antoine actief geweest als chief operating officer bij PWN Technologies.
Menselijke benadering
Antoine is altijd de man geweest van de techniek, maar bovenal was hij de man van de menselijke benadering. Zoals collega’s in Groningen hem afgelopen dagen typeerden: oprecht geïnteresseerd, integer, altijd op zoek naar het beste voor de ander, onzelfzuchtig en betrokken. Maar ook bescheiden. Die persoonlijke benadering heeft geleid tot duurzame relaties met zijn collega’s en de waardevolle combinatie van kennis en mensgerichtheid leverden hem het respect op dat hij verdiende.
Zoals Antoine zelf in zijn profielinformatie bij ons bedrijf schreef: “Het is een schitterend vak, maatschappelijk heel relevant, ik werk graag samen met mensen in de watersector”. Antoine keek altijd vooruit, zag de kansen en de risico’s en wist die onder de aandacht te brengen op zijn eigen wijze.
Hoog kwaliteitsbesef
Hij was vanuit zijn functie zowel bij de strategie als bij de uitvoering actief betrokken, dit maakte dat Antoine als geen ander in verbanden kon denken. Omdat hij zo’n hoog kwaliteitsbesef had, kon hij zich ook zorgen maken of alles wel goed zou komen. Altijd willen verbeteren, verder willen ontwikkelen en daartoe ook anderen te helpen in hun eigen context, dat was zijn stijl van leidinggeven. Hij liet iedereen in zijn waarde en was erop gericht anderen ruimte te geven om zich te ontwikkelen.
Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en alle mensen die dicht bij hem stonden. We wensen hen heel veel sterkte.
Voor ons blijft Antoine de techneut, de bevlogen waterman, de trotse echtgenoot en papa en fijne collega. We gaan hem enorm missen.
Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.