Hugo Gastkemper treedt 1 februari 2022 terug als directeur van Stichting RIONED. Hij stopt volgend jaar met werken.
Hugo GastkemperGastkemper begon in 1999 bij Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland. Hij had als voornaamste opdracht riolering en Stichting RIONED beter op de kaart te zetten.
Dat is gelukt, stelt Gastkemper vast. “Riolering is stedelijk waterbeheer geworden en boven de grond gekomen. Fysiek zichtbaar door waterberging en infiltratievoorzieningen en maatschappelijk ervaren als onmisbaar voor droge voeten, gezondheid en een fijne leefomgeving.”
Een tweede ontwikkeling gedurende zijn directeurschap is de ontwikkeling van de Stichting RIONED tot ‘de standaardisatie-organisatie’voor het vakgebied. “Met de Kennisbank Stedelijk Water leveren we de basiskennis voor de vakmensen en het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water legt het fundament voor het delen van data. De Branchestandaard Gemeentelijke Watertaken is de pijler onder de zorg voor voldoende en goed opgeleide professionals bij gemeenten.”
Zijn afscheid staat al in de agenda: 27 januari 2022. “Ik kan het me permitteren om voor mijn pensioendatum te stoppen en zie uit naar een nieuwe levensfase. Dan zal ook mijn opvolger zich introduceren.”
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.