De Drentse gedeputeerde Hans Kuipers is toegetreden tot het bestuur van STOWA, het kenniscentrum van de waterschappen. Kuipers vertegenwoordigt in het bestuur het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO).
Hans KuipersKuipers (1987) is in de provincie Drenthe onder meer verantwoordelijk voor waterschappen en water (inclusief klimaatadaptatie en -mitigatie), wonen, zorg en welzijn. Hij werd in mei 2019 geïnstalleerd als gedeputeerde en zit namens GroenLinks in het College van Gedeputeerde Staten.
Kuipers is uit hoofde van zijn functie onder meer lid van het Regionaal Bestuurlijk Overleg Kaderrichtlijn Water Rijn-Noord (Fryslân en Groningen) en Rijn-Oost (Overijssel en Gelderland).
De IPO-zetel in het bestuur van STOWA was enige tijd vacant, maar met de komst van Kuipers is deze weer compleet.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.