secundair logo knw 1

Gilian Schout van KWR Watercycle Research Institute heeft de Hydrologieprijs gewonnen. De onderzoeker krijgt de onderscheiding voor zijn onderzoek naar de effecten van gaslekkage op de grondwaterchemie.

Gillian Schout vk 180 Gillian SchoutDe Hydrologieprijs wordt om de 3 jaar uitgereikt door de Nederlandse Hydrologische Vereniging (NHV). Schout ontving de prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag, uit handen van Huub Savenije, voorzitter van de jury en hoogleraar hydrologie aan de TU Delft.

De prijswinnende publicatie, getiteld 'Impact of an historic underground gas well blowout on the current methane chemistry in a shallow groundwater system', verscheen in 2018 in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Het onderzoek, dat onderdeel was van het inmiddels afegronde promotieonderzoek van Schout, toont aan dat het grondwater boven de zogeheten blowout-locatie nabij Sleen (Drenthe) 50 jaar na dato nog altijd verzadigd is met methaan uit het diepe aardgasreservoir. De resultaten geven daarmee nieuwe inzichten in zowel de effecten van gaslekkage (een hardnekkig probleem bij het boren naar olie- en gas) als hoe dergelijke lekkages effectief zijn op te sporen.

 

MEER INFORMATIE
Impact of an historic underground gas well blowout on the current methane chemistry in a shallow groundwater system

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.