Gabriëlle Knufman wordt de nieuwe directeur van Wateropleidingen. Ze volgt Agnes Maenhout op, die na bijna 25 jaar op 1 februari terugtreedt als directeur.
Gabriëlle KnufmanKnufman is door het bestuur van Wateropleidingen benoemd. In deze rol wordt zij vanaf 15 maart eindverantwoordelijk voor het beleid en de dagelijkse operatie van Wateropleidingen, het opleidingsinstituut voor en door de watersector.
Knufman die internationaal recht studeerde aan de Universiteit Leiden, is thuis in het onderwijs. Ze is sinds 2015 als manager verantwoordelijk voor het Nautisch College, ROC Kop van Noord-Holland. Als projectleider onderwijsinnovatie stond zij aan de wieg van een ultramodern brug- en machinekamer simulatie centrum in Den Helder.
Naast de uitvoering van een scala aan reguliere mbo opleidingen in de zeevaart, visserij, logistiek en VEVA Maritiem is Gabriëlle betrokken bij contractonderwijs en het ontwikkelen van maatwerktrajecten in opdracht van de maritieme sector.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.