Frank Hoevenaars wordt de nieuwe directeur bedrijfsvoering bij het hoogheemraadschap van Rijnland. Hij begint 1 juni.
Frank HoevenaarsHoevenaars (54) is financieel directeur bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Daarvoor was hij werkzaam voor PWC, KPN, AVR-van Gansewinkel en het Havenbedrijf Rotterdam en hield zich in de functies bij genoemde bedrijven bezig met directievoering, financieel management en (infrastructurele) projecten.
Bij Rijnland komt hij terecht in de wereld van het waterbeheer. Hij vindt de ‘grote maatschappelijke betekenis’ van het hoogheemraadschap goed passen, want werken voor organisaties die er ‘echt toe doen in de samenleving’ vormt de rode draad in zijn loopbaan. Als directeur bedrijfsvoering wordt hij verantwoordelijk voor het primaire proces bij Rijnland.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.