Siddhartha Roy heeft de IWA Young Leadership Award gewonnen. Roy speelde een belangrijke rol in de aanpak van de watercrisis in de Amerikaanse stad Flint, waar vervuild drinkwater de gezondheid van inwoners bedreigde.

Siddhartha Roy 180 vk IWA is een internationaal netwerk van waterprofessionals. De trofee wordt elke twee jaar uitgereikt. De winnaar wordt gekozen door een panel van deskundigen uit de hele sector. Deze keer kozen ze unaniem Roy.

Roy is afgestudeerd in chemische technologie, maar heeft ook een masterdiploma en een doctoraat in civiele techniek en milieutechniek. Hij is als postdoctoraal onderzoekswetenschapper verbonden aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech in Blacksburg (Virginia).

In Flint bracht hij met medewerkers de lood- en ook legionellavervuiling van het drinkwater aan het licht, wat uiteindelijk in 2016 leidde tot de afkondiging van de noodtoestand voor de stad door president Obama. 

In de toelichtingen wordt de onderzoeker geprezen voor zijn onorthodoxe en vergaande werkwijze waarmee hij schendingen van de wet en onethische houdingen van agentschappen en waterorganisaties onder de aandacht heeft gebracht. Hij deed dat onder meer met media-optredens. Ook leverde hij een bijdrage aan de documentaire ‘Poisoned Water’ van de Amerikaanse zender PBS.  

Eerder kreeg Roy ook erkenning voor zijn onderzoek en werk, waaronder de Virginia Tech Graduate Student of the Year in 2017. In 2019 werd hij uitgeroepen tot een van de 'tien nieuwe gezichten van civiele techniek' door de American Society of Civil Engineers.

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.