secundair logo knw 1

Siddhartha Roy heeft de IWA Young Leadership Award gewonnen. Roy speelde een belangrijke rol in de aanpak van de watercrisis in de Amerikaanse stad Flint, waar vervuild drinkwater de gezondheid van inwoners bedreigde.

Siddhartha Roy 180 vk IWA is een internationaal netwerk van waterprofessionals. De trofee wordt elke twee jaar uitgereikt. De winnaar wordt gekozen door een panel van deskundigen uit de hele sector. Deze keer kozen ze unaniem Roy.

Roy is afgestudeerd in chemische technologie, maar heeft ook een masterdiploma en een doctoraat in civiele techniek en milieutechniek. Hij is als postdoctoraal onderzoekswetenschapper verbonden aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech in Blacksburg (Virginia).

In Flint bracht hij met medewerkers de lood- en ook legionellavervuiling van het drinkwater aan het licht, wat uiteindelijk in 2016 leidde tot de afkondiging van de noodtoestand voor de stad door president Obama. 

In de toelichtingen wordt de onderzoeker geprezen voor zijn onorthodoxe en vergaande werkwijze waarmee hij schendingen van de wet en onethische houdingen van agentschappen en waterorganisaties onder de aandacht heeft gebracht. Hij deed dat onder meer met media-optredens. Ook leverde hij een bijdrage aan de documentaire ‘Poisoned Water’ van de Amerikaanse zender PBS.  

Eerder kreeg Roy ook erkenning voor zijn onderzoek en werk, waaronder de Virginia Tech Graduate Student of the Year in 2017. In 2019 werd hij uitgeroepen tot een van de 'tien nieuwe gezichten van civiele techniek' door de American Society of Civil Engineers.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.