secundair logo knw 1

Siddhartha Roy heeft de IWA Young Leadership Award gewonnen. Roy speelde een belangrijke rol in de aanpak van de watercrisis in de Amerikaanse stad Flint, waar vervuild drinkwater de gezondheid van inwoners bedreigde.

Siddhartha Roy 180 vk IWA is een internationaal netwerk van waterprofessionals. De trofee wordt elke twee jaar uitgereikt. De winnaar wordt gekozen door een panel van deskundigen uit de hele sector. Deze keer kozen ze unaniem Roy.

Roy is afgestudeerd in chemische technologie, maar heeft ook een masterdiploma en een doctoraat in civiele techniek en milieutechniek. Hij is als postdoctoraal onderzoekswetenschapper verbonden aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech in Blacksburg (Virginia).

In Flint bracht hij met medewerkers de lood- en ook legionellavervuiling van het drinkwater aan het licht, wat uiteindelijk in 2016 leidde tot de afkondiging van de noodtoestand voor de stad door president Obama. 

In de toelichtingen wordt de onderzoeker geprezen voor zijn onorthodoxe en vergaande werkwijze waarmee hij schendingen van de wet en onethische houdingen van agentschappen en waterorganisaties onder de aandacht heeft gebracht. Hij deed dat onder meer met media-optredens. Ook leverde hij een bijdrage aan de documentaire ‘Poisoned Water’ van de Amerikaanse zender PBS.  

Eerder kreeg Roy ook erkenning voor zijn onderzoek en werk, waaronder de Virginia Tech Graduate Student of the Year in 2017. In 2019 werd hij uitgeroepen tot een van de 'tien nieuwe gezichten van civiele techniek' door de American Society of Civil Engineers.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.