secundair logo knw 1

Siddhartha Roy heeft de IWA Young Leadership Award gewonnen. Roy speelde een belangrijke rol in de aanpak van de watercrisis in de Amerikaanse stad Flint, waar vervuild drinkwater de gezondheid van inwoners bedreigde.

Siddhartha Roy 180 vk IWA is een internationaal netwerk van waterprofessionals. De trofee wordt elke twee jaar uitgereikt. De winnaar wordt gekozen door een panel van deskundigen uit de hele sector. Deze keer kozen ze unaniem Roy.

Roy is afgestudeerd in chemische technologie, maar heeft ook een masterdiploma en een doctoraat in civiele techniek en milieutechniek. Hij is als postdoctoraal onderzoekswetenschapper verbonden aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech in Blacksburg (Virginia).

In Flint bracht hij met medewerkers de lood- en ook legionellavervuiling van het drinkwater aan het licht, wat uiteindelijk in 2016 leidde tot de afkondiging van de noodtoestand voor de stad door president Obama. 

In de toelichtingen wordt de onderzoeker geprezen voor zijn onorthodoxe en vergaande werkwijze waarmee hij schendingen van de wet en onethische houdingen van agentschappen en waterorganisaties onder de aandacht heeft gebracht. Hij deed dat onder meer met media-optredens. Ook leverde hij een bijdrage aan de documentaire ‘Poisoned Water’ van de Amerikaanse zender PBS.  

Eerder kreeg Roy ook erkenning voor zijn onderzoek en werk, waaronder de Virginia Tech Graduate Student of the Year in 2017. In 2019 werd hij uitgeroepen tot een van de 'tien nieuwe gezichten van civiele techniek' door de American Society of Civil Engineers.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.