Ettore Virga heeft de Marcel Mulderprijs gewonnen. De Italiaanse promovendus heeft een nieuwe generatie membranen voor waterfiltratie ontwikkeld die zelfs in de meest ongunstige omstandigheden niet gevoelig zijn voor vervuiling.

Ettore Virga 180 vk Ettore VirgaDe prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Wetsus aan een promovendus die zich aan het onderzoeksinstituut in Leeuwarden onderscheidt met een bijzonder onderzoek op het gebied van watertechnologie.

Virga heeft een membraancoating ontwikkeld ter voorkoming van aangroei. Daarvoor wordt een nieuw zwitterionisch polymeer op de membranen aangebracht. De coating maakt de membranen minder gevoelig voor vervuiling. De industrie zal daardoor minder energie en chemicaliën verbruiken voor waterfiltratie, zo is de claim. De coating kan worden aangebracht op elk oppervlak waar vervuiling moet worden vermeden, waardoor een nog grotere impact ontstaat.  

Virga die promoveert aan de Universiteit Twente doet zijn onderzoek in het ‘onderzoeksthema concentrates’ bij Wetsus. Hij behaalde in 2017 zijn masterdiploma voor chemische procestechniek aan de Universiteit van Palermo, Italië. Als doctoraatsonderzoeker heeft hij al 6 papers over de nieuwe technologie gepubliceerd.

Vorig jaar werd de Marcel Mulderprijs uitgereikt aan promovendus Yang voor zijn onderzoek naar een elektrochemische technologie voor de terugwinning van fosfaat uit afvalstromen.

 

MEER INFORMATIE
Chinese promovendus Yang Lei wint Marcel Mulder Award

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.