secundair logo knw 1

Ettore Virga heeft de Marcel Mulderprijs gewonnen. De Italiaanse promovendus heeft een nieuwe generatie membranen voor waterfiltratie ontwikkeld die zelfs in de meest ongunstige omstandigheden niet gevoelig zijn voor vervuiling.

Ettore Virga 180 vk Ettore VirgaDe prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Wetsus aan een promovendus die zich aan het onderzoeksinstituut in Leeuwarden onderscheidt met een bijzonder onderzoek op het gebied van watertechnologie.

Virga heeft een membraancoating ontwikkeld ter voorkoming van aangroei. Daarvoor wordt een nieuw zwitterionisch polymeer op de membranen aangebracht. De coating maakt de membranen minder gevoelig voor vervuiling. De industrie zal daardoor minder energie en chemicaliën verbruiken voor waterfiltratie, zo is de claim. De coating kan worden aangebracht op elk oppervlak waar vervuiling moet worden vermeden, waardoor een nog grotere impact ontstaat.  

Virga die promoveert aan de Universiteit Twente doet zijn onderzoek in het ‘onderzoeksthema concentrates’ bij Wetsus. Hij behaalde in 2017 zijn masterdiploma voor chemische procestechniek aan de Universiteit van Palermo, Italië. Als doctoraatsonderzoeker heeft hij al 6 papers over de nieuwe technologie gepubliceerd.

Vorig jaar werd de Marcel Mulderprijs uitgereikt aan promovendus Yang voor zijn onderzoek naar een elektrochemische technologie voor de terugwinning van fosfaat uit afvalstromen.

 

MEER INFORMATIE
Chinese promovendus Yang Lei wint Marcel Mulder Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).