secundair logo knw 1

Ettore Virga heeft de Marcel Mulderprijs gewonnen. De Italiaanse promovendus heeft een nieuwe generatie membranen voor waterfiltratie ontwikkeld die zelfs in de meest ongunstige omstandigheden niet gevoelig zijn voor vervuiling.

Ettore Virga 180 vk Ettore VirgaDe prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Wetsus aan een promovendus die zich aan het onderzoeksinstituut in Leeuwarden onderscheidt met een bijzonder onderzoek op het gebied van watertechnologie.

Virga heeft een membraancoating ontwikkeld ter voorkoming van aangroei. Daarvoor wordt een nieuw zwitterionisch polymeer op de membranen aangebracht. De coating maakt de membranen minder gevoelig voor vervuiling. De industrie zal daardoor minder energie en chemicaliën verbruiken voor waterfiltratie, zo is de claim. De coating kan worden aangebracht op elk oppervlak waar vervuiling moet worden vermeden, waardoor een nog grotere impact ontstaat.  

Virga die promoveert aan de Universiteit Twente doet zijn onderzoek in het ‘onderzoeksthema concentrates’ bij Wetsus. Hij behaalde in 2017 zijn masterdiploma voor chemische procestechniek aan de Universiteit van Palermo, Italië. Als doctoraatsonderzoeker heeft hij al 6 papers over de nieuwe technologie gepubliceerd.

Vorig jaar werd de Marcel Mulderprijs uitgereikt aan promovendus Yang voor zijn onderzoek naar een elektrochemische technologie voor de terugwinning van fosfaat uit afvalstromen.

 

MEER INFORMATIE
Chinese promovendus Yang Lei wint Marcel Mulder Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.