Ettore Virga heeft de Marcel Mulderprijs gewonnen. De Italiaanse promovendus heeft een nieuwe generatie membranen voor waterfiltratie ontwikkeld die zelfs in de meest ongunstige omstandigheden niet gevoelig zijn voor vervuiling.
Ettore VirgaDe prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Wetsus aan een promovendus die zich aan het onderzoeksinstituut in Leeuwarden onderscheidt met een bijzonder onderzoek op het gebied van watertechnologie.
Virga heeft een membraancoating ontwikkeld ter voorkoming van aangroei. Daarvoor wordt een nieuw zwitterionisch polymeer op de membranen aangebracht. De coating maakt de membranen minder gevoelig voor vervuiling. De industrie zal daardoor minder energie en chemicaliën verbruiken voor waterfiltratie, zo is de claim. De coating kan worden aangebracht op elk oppervlak waar vervuiling moet worden vermeden, waardoor een nog grotere impact ontstaat.
Virga die promoveert aan de Universiteit Twente doet zijn onderzoek in het ‘onderzoeksthema concentrates’ bij Wetsus. Hij behaalde in 2017 zijn masterdiploma voor chemische procestechniek aan de Universiteit van Palermo, Italië. Als doctoraatsonderzoeker heeft hij al 6 papers over de nieuwe technologie gepubliceerd.
Vorig jaar werd de Marcel Mulderprijs uitgereikt aan promovendus Yang voor zijn onderzoek naar een elektrochemische technologie voor de terugwinning van fosfaat uit afvalstromen.
MEER INFORMATIE
Chinese promovendus Yang Lei wint Marcel Mulder Award
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.