secundair logo knw 1

Erik van Sebille is aan de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Oceanografie & Public Engagement. Van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper.

Erik van SebilleErik van SebilleDe leerstoel is een gedeelde positie van twee onderzoeksinstituten van de Universiteit Utrecht: het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) en het Freudenthal Instituut (FI). Het professoraat is het eerste in Nederland dat klimaatonderzoek, oceanografie en publieksbetrokkenheid combineert, aldus de universiteit.

Om wetenschap beter te verbinden met de samenleving zet de Universiteit Utrecht sterk in op Open Science. Een van de sporen binnen dat programma is public engagement: het betrekken van het grote publiek bij de wetenschap. 

"We kunnen de klimaatcrisis alleen aanpakken als we de klimaatgeletterdheid van het publiek vergroten", zegt Van Sebille op de site van de universiteit. "Met mijn onderzoek wil ik daar een bijdrage aan leveren. De oceaan spreekt tot de verbeelding. Daarom is het een uitstekend ingangspunt om mensen te betrekken bij onderzoek naar klimaat en duurzaamheid."

De thema’s klimaatonderzoek, oceanografie en publieksbetrokkenheid gaan bijzonder goed samen, aldus Van Sebille. "De oceaan is een prachtige manier om een breder publiek te interesseren voor klimaat en duurzaamheid. Oceanen zijn spannend. Iedereen heeft wel een intuïtief idee of gevoel bij oceanen, maar de meeste mensen zijn nog nooit verder dan een paar honderd meter uit de kust daadwerkelijk op of in de oceaan geweest. Er is nog zoveel meer te ontdekken!"

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn