Erik de Ridder, watergraaf bij waterschap De Dommel, is benoemd tot bestuurslid van de Vereniging Werken voor waterschappen (Vwvw).
Erik de RidderDe Vwvw is de werkgeversvereniging van de 21 waterschappen en 14 aan de waterschappen verbonden organisaties. De Vwvw onderhandelt onder meer over een cao.
Naast zijn benoeming tot bestuurslid, volgt De Ridder ook Geert-Jan ten Brink op als voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie, die verder bestaat uit Pieter Sennema en Saskia de Haas.
De benoeming van De Ridder is per direct, zo is besloten in de ledenvergadering van 26 juni. Alle leden stemden in met het voorstel.
Met de benoeming van De Ridder is het bestuur compleet.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.