secundair logo knw 1

De Zweedse aardwetenschapper en duurzaamheidsexpert Johan Rockström ontvangt het eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De onderzoeker krijgt het eredoctoraat voor zijn onderzoek naar planetaire grenzen (‘planetary boundaries’). Die hebben onder meer betrekking op de zoetwatervooraad.

Johan Rockstrom 180 vk Johan Rockström Rockström (1965) verwierf grote bekendheid met een publicatie in Nature (uit 2009), die onder zijn leiding tot stand kwam. Hierin werden negen ‘planetary boundaries’ vastgesteld waarbinnen de mens moet blijven om duurzaam gebruik te kunnen blijven maken van de hulpbronnen van de aarde. Daarbij keken de onderzoekers naast de zoetwatervoorraad ook naar de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en het verlies aan biodiversiteit.

In 2015 publiceerde de onderzoeksgroep een update waarin de negen planetaire grenzen op regionaal niveau werden uitgewerkt.  

Drie jaar later bracht Rockström samen met collega’s een paper uit, waarin ze het maximum van 2 graden Celsius temperatuurstijging uit het klimaatakkoord van Parijs bekritiseren. Zelfs als we binnen die grens blijven kunnen klimatologische processen ervoor zorgen dat het broeikaseffect op aarde blijft voortduren, stelde de onderzoeksgroep.

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op 8 januari 2020.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.