secundair logo knw 1

De Zweedse aardwetenschapper en duurzaamheidsexpert Johan Rockström ontvangt het eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De onderzoeker krijgt het eredoctoraat voor zijn onderzoek naar planetaire grenzen (‘planetary boundaries’). Die hebben onder meer betrekking op de zoetwatervooraad.

Johan Rockstrom 180 vk Johan Rockström Rockström (1965) verwierf grote bekendheid met een publicatie in Nature (uit 2009), die onder zijn leiding tot stand kwam. Hierin werden negen ‘planetary boundaries’ vastgesteld waarbinnen de mens moet blijven om duurzaam gebruik te kunnen blijven maken van de hulpbronnen van de aarde. Daarbij keken de onderzoekers naast de zoetwatervoorraad ook naar de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en het verlies aan biodiversiteit.

In 2015 publiceerde de onderzoeksgroep een update waarin de negen planetaire grenzen op regionaal niveau werden uitgewerkt.  

Drie jaar later bracht Rockström samen met collega’s een paper uit, waarin ze het maximum van 2 graden Celsius temperatuurstijging uit het klimaatakkoord van Parijs bekritiseren. Zelfs als we binnen die grens blijven kunnen klimatologische processen ervoor zorgen dat het broeikaseffect op aarde blijft voortduren, stelde de onderzoeksgroep.

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op 8 januari 2020.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.