Eleanor Treadwell is de nieuwe ambassadeur van de Future Water Leaders. Ze volgt Chrysoula Papacharalampou op die in de afgelopen twee jaar leiding gaf aan de FWL.
Eleanor TreadwellDe Future Water Leaders zijn onafhankelijke jonge waterprofessionals van over de hele wereld en zijn allemaal gespecialiseerd in thema's die zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.
De Future Water Leaders spelen een sleutelrol in de organisatie van de Amsterdam International Water Week. De ambassadeur geldt als woordvoerder van de toekomstige waterleiders en heeft tot taak dat de toekomstige generatie van professionals die in de watersector werken wordt gehoord.
Voor de opvolging van Papacharalampou meldden zich 16 kandidaten uit verschillende landen. Van hen is de Britse Treadwell, die onder meer aan de VU in Amsterdam studeerde, de gelukkige.
Ze heeft zin in de nieuwe functie. Ze zegt dat bij het realiseren van de ontwikkelingsdoelen niet vergeten moet worden om te leren van het verleden. Daarbij moeten de oplossingen voor het realiseren van de SDG’s niet alleen ‘de geest vangen, maar ook de ziel’.
MEER INFORMATIE
'We moeten de vaak complexe materie eerst begrijpelijk maken'
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.