secundair logo knw 1

Dirk-Siert Schoonman wordt de nieuwe dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Het algemeen bestuur heeft vanavond Schoonman unaniem voorgedragen.

Dirk Siert Schoonman vk 180 Dirk-Siert SchoonmanSchoonman volgt de vorig jaar overleden Herman Dijk op. Schoonman is heemraad bij Waterschap Vallei en Veluwe en heeft zitting in het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen met energie, waterkwantiteit en watersysteem in zijn portefeuille.

Schoonman was een van de 37 kandidaten die op de vacature hebben gereageerd, 11 vrouwen en 26 mannen.

Het waterschap was op zoek naar een verbinder. “Tijdens de gesprekken hebben we goed onderzocht of de kandidaat een eigentijds bestuurder is, ondernemend is ingesteld en ‘out-of-the-box’ durft te denken”, licht Karst Spijkervet, voorzitter van de vertrouwenscommissie, toe. Uiteindelijk kwam de commissie uit bij Schoonman.

De nieuwe dijkgraaf was lange tijd melkveehouder en actief als bestuurder in landbouworganisaties, zoals LTO Noord. Sinds 2015 is hij bestuurlijk actief in de waterwereld. De nieuwe dijkgraaf wordt door de Kroon benoemd voor een periode van zes jaar.

Het is de bedoeling dat Schoonman begin juli aan de slag gaat in zijn nieuwe functie. Tot die tijd neemt Piet Zoon de functie nog waar. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?