Dirk-Siert Schoonman is geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Schoonman volgt de in augustus vorig jaar overleden Herman Dijk op.
Dirk Siert SchoonmanSchoonman werd gisteravond in Theater De Spiegel in Zwolle geïnstalleerd door de Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Na de beëdiging kreeg Schoonman de voorzittershamer overhandigd door waarnemend dijkgraaf Piet Zoon. Schoonman is benoemd voor een periode van zes jaar.
Schoonman was tot voor kort heemraad bij Waterschap Vallei en Veluwe en heeft zitting in het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen met energie, waterkwantiteit en watersysteem in zijn portefeuille. Voor zijn bestuurlijke activiteiten in de watersector was hij melkveehouder en actief als bestuurder in land- en tuinbouworganisaties.
“Van ondernemer en belangenbehartiger naar dijkgraaf is een evolutie van eigenbelang naar sectoraal belang naar algeheel belang. Ik wil graag verbinden tussen alle belangen die er zijn en waarvoor het waterschap juist in deze tijd een belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke functie heeft”, zei hij na zijn installatie.
Als dijkgraaf van WDOD is Schoonman voorzitter geworden van het op een na grootste waterschap van Nederland met een werkgebied van 255.000 hectare en 620.000 inwoners in de provincies Drenthe en Overijssel.
Jetta Kleinsma installeert Dirk-Siert Schoonman in Theater De Spiegel | Foto Freddy Schinkel
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...